Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Reclamen al Govern el deute pendent per iniciar la lluita contra la mosca

L'organisme encarregat de la lluita, el Copate, i el delegat del Govern a l'Ebre han demanat diners de manera urgent per finançar els tractaments, que l'alt cabal de l'Ebre ha impedit fins ara

A.Caralt

Whatsapp
Imatge d´un dels tractaments aeris contra la mosca negra al riu Ebre.  Foto: Joan Revillas

Imatge d´un dels tractaments aeris contra la mosca negra al riu Ebre. Foto: Joan Revillas

L’alt cabal del riu Ebre en les últimes setmanes s’ha convertit en un involuntari aliat de l’ens públic encarregat dels tractaments contra la mosca negra. En un escenari idoni, el primer tractament contra les larves de l’insecte convertit en plaga a l’Ebre s’hauria realitzat al febrer o al març. De fet, enguany la voluntat era iniciar el primer al març, després de detectar larves al riu, entre 8 i 12 per quilo de macròfit.

La crescuda del riu, amb valors superiors als 1.000 m3/segon, va impedir l’inici de la campanya; i els cabals alts, encara que menors, es mantenen avui (al voltant dels 560 m3/segon a Ascó). Mentre, la mosca negra que assolit l’edat adulta comença a provocar molèsties al veïnat.

Encara que el cabal es redueixi en breu i permeti fer els tractament, no podran començar. Així de contundent s’ha mostrat el president del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate), Francesc Gas, que reclama a la Generalitat el deute pendent de la campanya 2015, 673.000 euros. L’any passat, i malgrat no rebre els diners, els tractaments es van realitzar amb normalitat. Però les factures de productes larvicides, avionetes i helicòpter estan per pagar i el Copate ha d’afrontar una nova campanya sense recursos. «Estem al límit del que podem esperar per iniciar la campanya», ha assegurat Gas. En un any normal s’executen entre sis i set tractaments aeris a l’Ebre, a més d’actuar al Segre i un tram del Cinca.

El responsable tècnic de la lluita, Raül Escosa, afegeix que els preparatius i contractacions amb les empreses estan llestes però la no disponibilitat de diners fa inviable l’inici dels tractaments.

Peticions a la Generalitat

El Copate s’ha posat en contacte amb la delegació del Govern a l’Ebre i amb els departaments d’Economia i Territori per reclamar el deute. Escosa lamenta que mai, com ara, la situació econòmica havia estat tan adversa per a dur a terme els treballs.

Si a curt termini no arriben els diners, s’haurien d’activar solucions d’urgència com la petició d’un préstec, sosté Gas.

El Copate és responsable també de la campanya anual de tractaments contra el mosquit al delta de l’Ebre. En aquesta cas comença entre finals de maig i principis de juny però avui tampoc hi ha recursos per iniciar-la.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También