Reclamen el reglament per protegir les oliveres mil·lenàries

S'hauria de redactar i posar en marxa aquest 2021

11 enero 2021 10:40 | Actualizado a 11 enero 2021 11:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les entitats i institucions del territori consultades pel Diari veuen del tot necessari que enguany es constitueixi la comissió tècnica i s’elabore el reglament que desenvolupe la llei de protecció de les oliveres monumentals aprovada pel Parlament català el passat 3 de juny.

Des de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, que cataloga les oliveres mil·lenaris de pobles de Catalunya, València i Aragó, consideren que «seria tot un èxit que el reglament estigués a final de 2021». La gerent de la Mancomunitat, Tere Adell, recorda que «la Generalitat Valenciana va tardar 14 anys a elaborar el reglament de la seua llei. Després de les eleccions farem força per a que no passe el mateix a Catalunya».

Aquesta és una de les temors que tenen des de l’entitat Salvem lo Montsià, ja que consideren que «per al Govern català no és prioritari elaborar aquest reglament», comenta Manel Mas.

L’entitat creu que «el reglament s’hauria de redactar el més prompte possible. Així evitaríem perills, com la transformació de parts de finques d’oliveres en regadiu plantant arbres fruiters, si es posa en marxa el canal Xerta-Sénia (tot i que sembla difícil ara mateix) o la creació de centrals solars, que asseguren uns ingressos mínims als pagesos que cedeixen les finques durant uns quants anys».

Tant la Taula del Sénia com Salvem lo Montsià coincideixen que, tal i com preveu la llei, s’han de fixar quines ajudes directes de la Generalitat tindran els propietaris d’oliveres mil·lenàries. Manel Mas ressalta que «nosaltres vam pressionar per a que els ajuts foren pagats directament per l’administració, sense intermediaris, i que no foren indirectes, com es pretenia en un primer moment. Volem que el pagès visqui dignament del seu treball i posar en valor un producte únic i excel·lent».

L’Ajuntament d’Ulldecona, municipi on estan la major part d’oliveres mil·lenàries catalanes, subscriu també aquestes reivindicacions. Segons l’alcaldessa, Núria Ventura, «reclamem ara al govern català l’aprovació del reglament i la fixació de les ajudes econòmiques perquè els pagesos puguen continuar cuidant estos exemplars monumentals».

Valoració positiva

La Mancomuntitat i l’Ajuntament d’Ulldecona fan una valoració positiva de la llei, Tere Adell la considera, en alguns aspectes, «millor que la valenciana». Per a Núria Ventura, «ha representat un abans i un després. Feia molts anys que reivindicàvem la necessitat d’una legislació. Ha servit de moment per frenar l’espoli. Des de fa uns dos anys almenys no tenim constància que s’hagi arrencat cap finca amb oliveres mil·lenàries».

Salvem lo Montsià es mostra més crític amb la llei perquè s’estimen més una protecció arbòria, com al País Valencià, i no només de les oliveres, com s’ha aprovat a Catalunya.

Les fonts consultades valoren com un aspecte positiu que, de manera voluntària, es puguen catalalogar aquelles oliveres que facen 1,5 metres de perímetre, una millora proposada per Salvem lo Montsià.

Comentarios
Multimedia Diari