Reclamen mesures contra els mosquits de la Punta de la Banya

Un episodi excepcional d'eclosió de l'insecte, que ja remet, ha afectat els veïns del litoral canareu, a 3 km travessant la badia

19 mayo 2017 22:25 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els darrers deu dies el litoral sud de la comarca del Montsià ha patit una excepcional afectació de mosquits, amb picades molt virulentes als veïns i turistes. Uns mosquits que van arribar volant des de la reserva natural de la Punta de la Banya, espai protegit on no es pot accedir ni fer tractaments. Segons els tècnics, es tracta d’un episodi molt puntual i excepcional que ja ha començat a remetre, però des de l’Ajuntament d’Alcanar i el sector turístic de la zona es demanen mesures perquè una situació com aquesta no es repeteixi en els propers estius.

Els mosquits van eclosionar per Sant Joan i, afavorits pel vent, va recórrer els vora tres quilòmetres de la badia dels Alfacs que separen la Punta de la Banya del litoral canareu i rapitenc, segons les dades del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate, antic Code), encarregat de la lluita contra el mosquit al Delta. Des de llavors i durant deu dies, una molt abundant població de mosquits ha afectat els veïns de la zona, alguns dels quals fins i tot han hagut de ser atesos al centre d’atenció primària (CAP).

Segons detallen els tècnics, s’han donat unes condicions molt concretes per aquesta eclosió, que ara ja remet però que ha estat molt virulenta. Així, segons detalla al Diari Raül Escosa, expert en la lluita contra el mosquit i la mosca negra, després de mesos molt secs on el mosquit va posar les seves larves en zones seques de la punta de la Banya, les pluges anteriors a Sant Joan van inundar aquests espais i van comportar una gran eclosió de l’insecte.

Segons explica Escosa, al Delta hi ha diverses classes de mosquit i aquest que naix en les zones naturals, l’Ochlerotatus caspius, és un dels més virulents. A tot plegat s’ha afegit l’onada de calor, que ha afavorit que aquest episodi s’allargués més en el temps del que auguraven els experts.

El Copate du a terme tractaments al delta de l’Ebre per evitar la proliferació de mosquits en zones naturals, com ara a tocar de les llacunes de l’Encanyissada i la Tancada (de fet, en va dur a terme un pocs dies abans de Sant Joan, atenent a les condicions climàtiques que s’havien donat i als mostrejos).

El problema és que els treballs no inclouen la Punta de la Banya, una reserva d’especial protecció dins del Parc Natural del Delta de l’Ebre amb restricció d’accés i d’actuacions, ja que és zona d’hàbitat i nidificació d’espècies de gran interès com la gavina corsa o el flamenc.

«Allí no fem fumigacions i tan sols hi podem entrar per fer mostrejos i veure com estan les poblacions de mosquit», admet Escosa.

L’Ajuntament d’Alcanar i el sector turístic del municipi reclamem mesures perquè un episodi similar no es repeteixi en un futur.

Segons detalla al Diari el regidor de Medi Ambient d’Alcanar, Jordi Bort, el consistori ha parlat ja amb el Parc Natural del Delta i el Copate per intentar trobar solucions i establir estratègies d’actuació en un futur.

Amb tot, cal tenir en compte que la Punta de la Banya compta amb una superfície de 2.000 hectàrees susceptibles d’acollir larves de mosquit, fet que dificulta molt possibles mostrejos i més encara les fumigacions, que no podrien ser tampoc amb l’ajut de mitjans aeris, a més dels costos que tot plegat suposaria.

Comentarios
Multimedia Diari