Reclamen mesures per ajudar el sector aqüícola davant la mort del mol·lusc comercial al delta de l'Ebre

Entre elles destaca la inclusió d’una dotació econòmica als pressupostos de la Generalitat d’1.000.000 € per pal·liar la crisi provocada aquesta temporada a causa de la regressió, la manca de gestió adequada de l’aigua i l’augment de l’expansió perjudicial del cranc blau

11 septiembre 2018 14:08 | Actualizado a 13 septiembre 2018 14:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Des del sector aqüícola del delta de l’Ebre reclamen mesures urgents per pal·liar els greus efectes de la mort del mol·lusc comercial d’aquesta temporada i de la cria per a l’any vinent. Entre elles destaca la inclusió d’una dotació econòmica als pressupostos de la Generalitat d’1.000.000 d’euros per pal·liar la crisi del sector. El mol·lusc del Delta es veu greument afectat per les altes temperatures de l’aigua i per l’expansió del cranc blau.

La Federació de Productors de Mol·lusc del Delta de l’Ebre (Fepromodel) ha preparat conjuntament amb l’Ajuntament de Deltebre una moció per alertar de «la constant inacció pública» davant aquestes problemàtiques del sector. La moció serà presentada demà, dimecres, al plenari de l’ajuntament.

La regressió, la manca de gestió adequada de l’aigua i l’augment de l’expansió perjudicial del cranc blau són els diversos factors que afecten un sector que té una repercussió econòmica al territori de més de 7 milions d’euros i que genera més de 1.000 llocs de treball. Un sector que aquest any s’ha vist greument perjudicat i que ha acabat amb la mort del mol·lusc comercial i de la cria per a l’any vinent. És per aquest motiu que en la moció se sol·licitarà una dotació econòmica d’1.000.000 d’euros als futurs pressupostos de la Generalitat de Catalunya per pal·liar els greuges econòmics soferts. 

El president de Fepromodel, Miquel Carles, reclama que davant aquesta situació, des del sector aqüícola no saben com fer front a una nova temporada i demana així solucions a l’administració. 

A banda, en la moció també es demana la creació d’una taula de treball per a la pervivència del sector que inclogui tots els agents i organisme polítics afectats, amb l’objectiu d’engegar les accions necessàries; i un pla d’acció urgent i periodificat per a la preservació del sector aqüícola al departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. 

Cranc blau
Una de les afectacions principals és l’augment del cranc blau, causant de l’extermini de part de la cria del mol·lusc i culpable també dels greuges en el sector econòmic de la pesca i del turisme. És per aquest motiu que la moció també sol·licita les autoritzacions corresponents per a la captura i comercialització del cranc blau, per poder així reduir els problemes que genera la seva propagació. Miquel Carles apunta que augmentar la comercialització del cranc blau seria una solució important, i per dur-la a terme proposa la creació d’una factoria a Deltebre. 

Els problemes del Delta estan entrellaçats, i la regressió n’és un que afecta des de diferents vessants, apunta l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler. En aquesta línia, la moció demana també un pla d’acció integral contra la regressió que inclogui el dragatge de la bocana del riu Ebre, de la badia del Fangar i de la badia dels Alfacs, per promoure l’òptima gestió de la circulació de l’aigua.

Els acords de la moció, en el cas que sigui aprovada, es trametran al Parlament de Catalunya, al Congrés dels Diputats, al Senat i també als eurodiputats catalans.

Comentarios
Multimedia Diari