Reclamen mesures per evitar inundacions a la residència d'avis de Gandesa

L’Ajuntament de Gandesa s’ha reunit amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre per trobar solucions als episodis de forta pluja i danys a la residència d’avis com el de la tardor passada

28 septiembre 2018 08:49 | Actualizado a 28 septiembre 2018 08:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

’Ajuntament de Gandesa s’ha reunit amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per buscar solucions als episodis d’inundacions que ha partit la residència d’avis del municipi quan hi ha hagut forts episodis de pluja.

L’alcalde de Gandesa, Carles Luz, va traslladar-se ahir a Saragossa, on hi ha la seu de la CHE, per comunicar la seua preocupació i plantejar-los possibles vies per evitar nous episodis d’inundacions.

«És una situació molt complicada, i quan hi ha un nou episodi de pluja patim molt perquè justament és una residència d’avis. La mobilitat de les persones grans és molt reduïda», explica l’alcalde de Gandesa, Carles Luz.

Un altre dels punts crítics quan hi ha fortes precipitacions és al polígon industrial de Gandesa, per on passa el segon regall que condueix l’aigua fluvial de la zona, però aquest no té tant de perill, segons comunica l’alcalde. És el regall de la zona dels Perdigons, el de la residència d’avis, el que ha provocat episodis greus.

«Ens hem reunit també amb l’Agència Catalana de l’Aigua, però en ser assumptes de regalls la competència és de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i allà ens hi han derivat», detalla Luz, qui avança que els tres ens, CHE, ACA i Ajuntament de Gandesa volen tirar endavant un projecte per canalitzar correctament l’aigua en aquella zona. 

«El problema serà els recursos, però els haurem de buscar i arribar a un acord», explica Luz. «Treballarem conjuntament els tres per minvar els riscos».

El darrer episodi de fortes pluges i d’inundació a la residència d’avis fou l’octubre de l’any passat. D’entre la desena d’actuacions dels serveis d’emergències per aquells aiguats –totes per inundacions de baixos, locals o pàrquings–, la més rellevant fou, sens dubte, la inundació de la planta baixa de la residència d’avis de Gandesa, situada a la sortida del nucli urbà en direcció a Bot. 

L’aigua va entrar a la planta baixa, ocupada pel menjador de la residència, raó per la qual la direcció i els equips d’emergència van convidar els residents a traslladar-se a les plantes superiors per garantir la seva seguretat.  Un altre dels episodis més greus fou l’octubre del 2003, just quan s’acabava d’inaugurar la residència.

L’alcalde Carles Luz també ha aprofitat per traslladar a la CHE la necessitat de millorar el manteniment de la llera del riu Sec. Quan plou considerablement a la comarca, les aigües fluvials de la zona de Vilalba, Gandesa i Batea desemboquen cap avall en direcció Corbera d’Ebre, cap al riu Sec.  «En aquell espai també fa falta més manteniment. Hi ha molta canya i herba i quan plou fort l’aigua sobresurt i s’inunden els camps del costat», afirma Luz.

Comentarios
Multimedia Diari