Reclamen mesures urgents a Europa per la crisi de preus de l’oli d’oliva

Unió de Pagesos vol un ajut per a la retirada de 600.000 tones d’oli del mercat europeu per a destinacions no alimentàries

20 enero 2020 10:20 | Actualizado a 20 enero 2020 11:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Malestar al sector agrícola pels baixos preus en origen de l’oli d’oliva, una campanya més. El principal sindicat agrari català, Unió de Pagesos, reclama a l’Estat i la Unió Europea que prenguin mesures excepcionals per fer front aquesta situació que amenaça el sector, un dels principals conreus a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona.

En les dues últimes campanyes els preus han baixat més d’un 40 per cent, una tendència que continua en la campanya actual, que al territori compta amb un increment de la producció d’un 60 per cent, fins a superar les 20.000 tones. Així, el preu mitjà de l’oli d’oliva en origen es troba en els 2,15 euros el quilo, quan hauria d’estar entre els 3,30 i els 4 euros, segons explica al Diari el responsable del sector de l’oli d’oliva a Unió de Pagesos, Jordi Pascual. Les últimes campanyes s’han iniciat amb estocs d’oli molt elevats, «mentre sembla que les grans superfícies fan de l’oli un reclam, amb grans ofertes de producte que no és el que diu ser, i per tant de molt baixa qualitat», lamenta Pascual.

Així, des del principal sindicat agrari de Catalunya insten el Ministeri d’Agricultura a què demani a la Comissió Europea (CE) l’articulació de mesures extraordinàries de gestió de crisis per pal·liar els baixos preus en origen, com permet la normativa comunitària de la Política Agrària Comuna (PAC).

Volen un ajut per a la retirada, no per a l’emmagatzematge, de 600.000 tones d’oli d’oliva del mercat europeu per a destinacions no alimentàries, com per exemple la producció de biodièsel.

«La Comissió Europea reconeix l’actual crisi, per a la qual va decidir aplicar el mecanisme ordinari de gestió de crisi que contempla la PAC per aquest sector, l’emmagatzematge privat d’oli d’oliva, que va autoritzar l’11 de novembre del 2019», detallen des del sindicat.

Passats més de dos mesos de l’articulació d’aquesta mesura, però, els preus en origen no han remuntat ni s’han recuperat, segons les dades de diverses fonts oficials. A més, les previsions de collita per aquesta campanya es van modificar a la baixa a l’octubre, després que la Comissió estimés un descens del 9 per cent respecte a les previsions inicials.

Unió de Pagesos també va advertir que l’emmagatzematge privat «no és una mesura útil per al sector per equilibrar l’oferta i la demanda», «ja que només té un resultat positiu si la sortida al mercat de l’oli emmagatzemat coincideix amb una campanya de producció curta en tones d’oli». Tot i això, aquesta vegada l’emmagatzematge privat tampoc ha servit de res.

Aranzels dels Estats Units

A més, a aquesta greu situació de crisi de preus en origen s’hi ha sumat l’establiment d’aranzels dels Estats Units a la importació d’oli d’oliva procedent d’Europa. Cal tenir en compte que aquest país és el principal mercat per a les exportacions europees d’oli d’oliva.

Comentarios
Multimedia Diari