Reclamen mesures urgents per protegir els bous de l'illa de Vinallop

Després de l'incendi intencionat d'aquesta setmana a l'espai natural, amb diversos focus

19 mayo 2017 15:35 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’incendi provocat d’aquesta setmana a l’illa fluvial de Vinallop ha tornat a posar en primer pla el futur dels 19 bous que hi viuen en estat salvatge des de fa anys. Aficionats taurins i entitats protectores dels animals es desplacen cada setmana a l’illa, per separat, per alimentar els animals, mentre la Generalitat encara no ha donat una resposta definitiva per al futur dels bous,vora deu mesos després que sorgís la polèmica pel seu estat famèlic, arran de la sequera la falta d’aliment a l’illa durant l’estiu. Ara, arran de l’incendi, els sectors animalistes tornen a reclamar mesures urgents i definitives per aquesta colònia de bous.

Els animals, descendents dels que va portar al lloc un ramader del territori fa cinquanta anys, viuen en un entorn que està declarat Reserva Natural de Fauna Salvatge, espai d’interès natural (PEIN) i protegit també com a Xarxa Natura 2000.

La solució passa pels departaments de Territori i Sostenibilitat, Agricultura i la Delegació del Govern a l’Ebre, que encara no han donat a conèixer quin serà el futur dels bous, després que es descartés sacrificar-los.

Les entitats Progat Deltebre i AnimaNaturalis han enviat una nova carta al delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès, demanant que es prengui ja una resolució. En la carta, insisteixen que es prenguin en consideració les seves propostes per a una «gestió ètica» de la població dels toros i vaques, creat un santuari d’animals a l’illa.

Entre les onze propostes de Progat Deltebre i AnimaNaturalis, amb el suport de l’Associació de Veterinaris Abolicionistes de la Tauromàquia i Contra el Maltractament Animal, hi ha el control de la població amb esterilitzacions, a més de mesures de sanitat veterinària i per garantir-los aliment.

AnimaNaturalis i Progat Deltebre asseguren tenir constància d’activitats a l’illa que destorben la vida dels animals i contravenen la normativa dels espais naturals recollits en el PEIN, com ara acampades , excursions o pesca.

En aquest sentit, i com a mesura més urgent, reclamen la instal·lació de cartells oficials de la Generalitat i avisos de prohibicions relacionades no només amb els toros, sinó amb l’entorn de l’illa i la seva condició d’espai natural.»Nosaltres vam demanar un permís a la Generalitat per poder accedir cada setmana a l’illa», afirma Saray Segarra, una de les voluntàries que alimenta regularment aquesta colònia d’animals salvatges.

«S’ha de trobar una sortida als bous abans de l’estiu, perquè si res no canvia i no es planten espècies de gramínies com vam recomanar, pot tornar a faltar l’aliment i que els animals passen gana»,afegeix la voluntària.

Pel que fa a l’incendi declarat aquesta setmana a l’illa, en diversos punts diferents, els Agents Rurals confirmen que seria intencionat.

Comentarios
Multimedia Diari