Reclamen millorar la xarxa de carrils bici de Tortosa per aplicar la nova normativa de patinets i bicicletes

L’Ajuntament prohibirà pròximament que circulen per les voreres de la ciutat

17 octubre 2020 10:00 | Actualizado a 17 octubre 2020 10:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Tortosa ha regulat l’ús de bicicletes i patinets elèctrics, que ara tindran prohibit circular per les voreres de la ciutat. La mesura entrarà en vigor d’aquí unes setmanes, quan hagin passat 30 dies des de la seua aprovació inicial per part del ple. Les sancions contra els infractors seran les mateixes que contempla l’ordenança de circulació.

Me moc en Bici és un col·lectiu d’usuaris de la bicicleta de Tortosa nascut el 2011 i que es dedica a difondre la bicicleta com a vehicle sostenible amb múltiples avantatges.

Un dels seus membres és Brian Cutts, que utilitza la bicicleta des de sempre per al seu dia a dia. «Trobo que Tortosa és un lloc ideal per a la bici, amb bon temps, relativament plana i distàncies curtes, per anar a treballar, a la compra, a la biblioteca, a Roquetes... Tot són avantatges; guanyes en salut, diners i alegria, ajudes contra el canvi climàtic i aparques gairebé on vols».

Cutts considera que tot el que siga per millorar la seguretat dels ciclistes i vianants, és un bon pas a la ciutat. «No obstant això, tinc alguns dubtes. No tenim una xarxa de carrils bici a Tortosa prou bona per a separar totalment els usuaris de la bicicleta del trànsit motoritzat, i la nova normativa hauria de tenir això en compte. Què passa amb els xiquets joves i les famílies que no se senten segurs anant entre mig dels cotxes? Mentre no tenim aquests tres grups d’usuaris de la via pública, vianants, bicis/patinets, i cotxes, ben separats, caldrà ser flexibles, especialment si l’objectiu és el de promoure l’ús de la bicicleta i no pas restringir-ho», valora.

«S’han fet els primers passos, però si no estan ben situats o ben dissenyats, de vegades els carrils bici serveixen de ben poc, o fins i tot poden generar ‘conflictes’ amb els vianants ja que gairebé sempre els ajuntaments locals cometen l’error de ‘menjar’ espai dels vianants per a posar-hi carrils bici i no pas traure espai del trànsit motoritzat, tal com pensem que s’hauria de fer», considera l’usuari. «La clau del segle XXI és promoure el transport sostenible, començant per anar a peu o en bici a nivell local, i reduir l’ús i l’espai del cotxe. També falta treballar molt la connectivitat. Els carrils bici han d’estar connectats entre ells. Ara per ara, és complicat travessar Tortosa amb la seguretat i facilitat que donaria una bona xarxa ben connectada».

Un usuari de fa pocs mesos de patinet elèctric és el Christian, qui coincideix que caldria millorar el carril bici «per no haver de circular per la carretera, amb el risc que això comporta». «No n’hi ha prou ni està ben connectat», valora.

Per la seua banda, el president de l’Associació de Veïns del Centre-Nucli Històric, Josep Baubí, insisteix que ara cal fer complir la normativa. «Si ara els patinets i les bicicletes es consideren com un vehicle més, cal fer-ho complir i sancionar si cal, ja que poden crear accidents. Ja es va aprovar el 2017 que les bicicletes no podien circular per una vorera de menys de cinc metres i això en absolut s’ha complert. Ara esperem que s’aplique», remarca Baubí tot insistint en «tolerància zero al incivisme». De fet, l’associació ja feia més d’un any i mig que reclamava regular l’ús de patinets elèctrics a la ciutat, en creixement els darrers mesos.

No obstant això, el president veïnal valora que potser fora interessant «fer els primers mesos una campanya informativa i pedagògica a la ciutadania perquè tothom se n’assabente». El president apunta que «també cal fer més controls de velocitat de cotxes i motos a la ciutat».

Comentarios
Multimedia Diari