Más de Ebre

Reclamen que s’inclogui les explotacions ramaderes en els plans de protecció civil

Els pagesos de l’oli de la Ribera d’Ebre comencen a avaluar els danys del temporal Filomena, amb pèrdues de fins el 70% de la collita

REDACCIÓ

Whatsapp
Afectacions a les oliveres per la nevada a Rasquera, al costat d’una explotació ramadera. FOTO: J. REVILLAS

Afectacions a les oliveres per la nevada a Rasquera, al costat d’una explotació ramadera. FOTO: J. REVILLAS

La nevada del cap de setmana passat, que ha fet tancar els accessos a moltes poblacions de zones rurals, entre les més afectades, a les comarques de l’Ebre, ha comportat que molts ramaders, sobretot els de les granges situades en carreteres secundàries, s’hagin trobat sense ajuda per netejar els accessos, i en alguns casos, fins i tot els Mossos d’Esquadra els han impedit l’accés a l’explotació.

Aquesta situació ha provocat que alguns hagin hagut de recórrer a vies alternatives per no deixar desatesos els animals, amb un risc innecessari per als ramaders, segons ha denunciat el sindicat Unió de Pagesos.

El sindicat reclama al Govern suport per facilitar la feina al màxim possible a la pagesia, que tingui en compte les explotacions ramaderes disseminades al territori dins dels plans de protecció civil, i que garanteixi una actuació ràpida per donar-hi accés.

Actualment, les granges estan georeferenciades, amb les dades de l’espècie i el nombre d’animals que hi ha. Per això, el sindicat considera que s’ha d’utilitzar aquesta informació disponible en els protocols d’emergències per donar una resposta eficaç davant de futures situacions d’aquestes característiques.

El sindicat alerta que també cal tenir en compte que el gel format després de la nevada causa problemes de mobilitat a les carreteres d’accés a les granges i els nuclis aïllats, i que cal actuar urgentment per retirar la neu i tirar sal als punts clau.

«Aquesta última nevada ha tornat a posar de manifest les mancances a les poblacions rurals en comparació a les ciutats», denuncia Unió de Pagesos.

Precisament la pagesia de les zones ebrenques més afectades per les nevades va posar a disposició els seus tractors, remolcs i maquinària per accelerar la retirada de la neu dels nuclis urbans i assolir la normalitat el més aviat possible.

El sindicat recorda que els governs tenen l’obligació «de garantir els mateixos drets per a tots els ciutadans, indistintament del lloc on resideixin».

Danys a les oliveres

D’altra banda, un cop recuperada la mobilitat, els pagesos de la Ribera d’Ebre han pogut accedir a les finques afectades per la nevada del temporal. L’acumulació de neu a les cotes més altes de Tivissa, la Palma d’Ebre, la Torre de l’Espanyol, Rasquera i Miravet, entre d’altres poblacions, ha danyat bona part del cultiu d’olivera, amb moltes branques esquinçades i directament trencades.

En una primera avaluació dels danys es calcula que en les finques més afectades es pot perdre fins al 70% de la collita. Els dies vinents els tècnics del Departament d’Agricultura valoraran els danys perquè la Generalitat pugui emprendre les accions que s’estimin per ajudar un dels principals sectors agrícoles de la comarca.

De fet, el Sindicat Unió de Pagesos ha demanat al Govern la implementació d’ajuts directes com a pla de xoc per reparar els danys de la nevada als olivers, però també un pla de recuperació de la productivitat a mitjà termini que contempli facilitats i subvencions per replantar els arbres més danyats.

Comentarios

Lea También