Reclamen suport al Congrés per aportar més sediments al Delta

Entitats i ONG ambientals presenten als partits un paquet de mesures per gestionar els sediments de la conca de l´Ebre

19 mayo 2017 15:44 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Representants de la Campanya pels Sediments, que treballa per recuperar el Delta de l’Ebre a partir de l’aportació de sediments ara retinguts als grans embassaments, s’ha reunit al Congrés amb diputats de cinc partits per presentar un paquet de mesures que consideren necessàries per aturar el greu retrocés que pateix aquest espai natural protegit.

La comissió d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del Congrés ja va aprovar el passat mes de febrer (tot i que amb els vots en contra del PP) una proposició no de llei per la que s’instava al Govern central a dur a terme enguany una prova pilot de transferència de sediments des del pantà de Riba-roja cap a la desembocadura. A més de redactar un pla de gestió integral dels sediments de la conca de l’Ebre.

Ara, de la trobada amb PSOE, Podemos, Ciudadanos, ERC i PDeCAT ha sortit la iniciativa d’una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat, per tal d’incloure-hi una partida econòmica concreta per fer un estudi sobre el mecanisme de les comportes de les preses de Mequinensa i Riba-roja.

I és que segons els estudis científics realitzats, actualment només arriben a la desembocadura de l’Ebre 100.000 tones de sediments anuals, el que suposa menys d’un 1 per cent del volum que hi arribava abans de la construcció de les grans preses, que era d’uns 20 milions de tones. Una part d’aquests sediments acumulats serviria per lluitar de forma més efectiva contra l’enfonsament que pateix el Delta i l’avança del nivell del mar.

Van participar en la trobada al Congrés membres de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, SEO/BirdLife,Ecologistes en Acció i la Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre, per part de la Campanya dels Sediments, que compta també amb el suport d’altres organitzacions com Depana, GEPEC, Cuenca Azul o Picanpall. Els diputats presents van ser Marc Lamua Estanyol i Joan Ruiz Carbonell (PSOE), Pedro Arrojo i Jaume Moya (Podemos), Xavier Eritja (ERC), Ferran Bel (PDeCAT) i Jose Luis Martínez (Ciudadanos). Tots ells es van comprometre a treballar per presentar propostes conjuntes sobre aquesta problemàtica.

«De no actuar, la nul·la mobilització de sediments, unit a l’enfonsament del Delta i a la pujada del nivell del mar convertirà als habitants del delta de l’Ebre en els primers refugiats climàtics d’Espanya», afirmen els activistes. «És possible un canvi de model en la gestió dels sediments, i tots tenim una responsabilitat compartida per convertir aquest repte en un exemple de consens i utilitat per a la resta de conques afectades», asseguren.

Comentarios
Multimedia Diari