Reclamen una inversió integral per posar al dia la línia ferroviària R15

Adif executa aquest estiu la millora de dos túnels al tram de Faió, la Pobla de Massaluca i Riba-roja d’Ebre

06 agosto 2018 08:52 | Actualizado a 08 agosto 2018 09:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La matinada de divendres una avaria va deixar sense tensió elèctrica la via del tren entre Móra la Nova i els Guiamets, fet que durant sis hores va obligar Renfe a oferir als viatgers un transport alternatiu per carretera entre la Ribera d’Ebre i Reus. Es tracta de l’última incidència a la línia de tren de l’R15 (Riba-roja-Reus-Barcelona), que dóna servei principalment a la Ribera d’Ebre, el Priorat  i el Baix Camp. 

A principis del mes de juliol, es va produir un nou descarrilament d’un tren de mercaderies,  també en el tram entre Móra la Nova i els Guiamets i que va  interrompre la circulació ferroviària durant dos dies i va obligar a oferir un servei alternatiu per carretera, temps durant el qual es van haver de reparar els importants danys materials que va produir l’accident. 

L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) remarca que s’està invertint a millorar la línia i com a exemple posa les obres que estan ara mateix en marxa als túnels de Faió,  la Pobla de Massaluca i Riba-roja d’Ebre. L’any passat, a més, es van destinar 13 milions d’euros a obres de renovació i millora, per reduir les limitacions temporals de velocitat. 

Però des del territori s’afirma que la línia necessita molt més que inversions puntuals per tornar a ser competitiva. «Les obres fetes fins ara ens satisfan però necessitem una aposta molt més clara i una renovació a fons de la línia», remarca l’alcalde de Móra la Nova, Francesc X. Moliné. 

«La línia compta amb molts més serveis de transport de mercaderies (entre Barcelona-Tarragona i Saragossa-Madrid) que no pas de passatgers, i per aquesta característica requereix un manteniment i una inversió molt més grans dels que hi ha actualment», afirma per la seva banda Josep Casadó, de la Plataforma Trens Dignes de les Terres de l’Ebre i el Priorat.  

Segons detalla l’alcalde de Móra la Nova, «les incidències que de forma recurrent es produeixen a la via fan que no sigui fiable i els possibles usuaris acaben optant per altres transports, com l’autobús o el cotxe particular». 

Una situació que cal revertir, segons remarquen des de Trens Dignes. «Necessitem una línia fiable que doni un bon servei als passatgers però també a les empreses de mercaderies», afirma Casadó.   

Les obres en execució
Les obres a dos túnels a la zona de Faió, la Pobla de Massaluca i Riba-roja d’Ebre estan en marxa i s’allargaran fins al 3 de setembre, període durant el qual s’està oferint un servei alternatiu per carretera entre Nonasp i Flix, amb afectacions a les línies R15 (Estació de França – Riba-roja d’Ebre per Tarragona i Reus) i els trens Regionals de la línia Saragossa-Casp-Barcelona. 

Segons detalla Adif, la modernització de la infraestructura en aquests dos túnels (denominats 48-II i 48-III), suposa la continuació de les obres realitzades l’estiu de l’any passat al túnel de l’Argentera. En total, l’actuació comprèn una longitud de 4.715 metres, entre tot el túnel 48-II i altres dues parts del túnel 48-III, més la zona entre ambdós. 

Gràcies a aquesta actuació, segons Adif, «es milloraran les condicions de seguretat, regularitat, eficàcia i fiabilitat de la infraestructura amb els consegüents beneficis per a l’explotació ferroviària, tant per als serveis de viatgers que a més veuran reduïts els temps de viatge, com per a les circulacions de mercaderies».

Durant el període d’interrupció del trànsit ferroviari, s’executarà la renovació de la superestructura de via, mitjançant la substitució i renovació de 9.540 m de carril i 8.265 travesses; el sanejament de la capa de balast, amb l’aportació de 8.160 m3 d’aquest material, el que permetrà a més eliminar la contaminació i restes de determinats materials com el carbó, i l’optimització dels paràmetres geomètrics de la infraestructura.

Una vegada completats aquests treballs, es realitzaran les operacions tècniques  per verificar l’òptim comportament de les instal·lacions i obres complementàries als sistemes d’electrificació, seguretat i comunicacions abans de restablir la circulació. 

De forma paral·lela, es duran a terme altres actuacions en diferents trajectes de la línia en intervals sense circulació de trens, com el tractament d’aparells de via a les estacions de Marçà-Falset i Riudecanyes, el sanejament de la superestructura de via entre Pradell i Riudecanyes, la millora de 12 trinxeres, la neteja de vorals, la instal·lació de proteccions laterals en el tram Marçà-Pradell-Riudecanyes, i operacions en sistemes d’electrificació, instal·lacions de seguretat i enllumenat en punts del trajecte Reus-Móra la Nova.

Aquesta actuació s’uneix a les ja executades per Adif, com l’esmentada al túnel de l’Argentera, rehabilitacions de via i millores en instal·lacions de seguretat i comunicacions i en equipaments del sistema d’electrificació. A més, es troben en execució obres de tractament de trinxeres, la renovació d’aparells de via a les estacions de Flix i Ascó, la millora de les subestacions de Faió i Ascó, la instal·lació de la xarxa de fibra òptica entre Reus i Móra la Nova i la implantació del sistema de Bloqueig Automàtic en via doble Banalitzada (BAB) entre Tarragona i Reus. 

Comentarios
Multimedia Diari