Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Reclamen una nova gestió dels sediments a la conca de l'Ebre

La 'Campanya pels Sediments' proposa als ajuntaments de l'Ebre que aprovin una moció demanant mesures urgents

Redacció

Whatsapp
Presa de l´embassament de Mequinensa. FOTO: JOAN REVILLAS

Presa de l´embassament de Mequinensa. FOTO: JOAN REVILLAS

La ‘Campanya pels Sediments’, impulsada des del 2015 per entitats com SEO/BirdLife, la Plataforma en Defensa de l’Ebre i Ecologistes en Acció, demana ara als ajuntaments de les Terres de l’Ebre que aprovin una moció per reclamar a les administracions competents la «mobilització dels sediments» que s’acumulen als embassaments de Riba-roja i Mequinensa, perquè puguin arribar al mar i lluitar així contra la regressió i la subsidència del delta de l’Ebre. La moció reclama la consideració de tota la conca del riu Ebre com «un gran ecosistema» i que es plantegi un «tractament específic» per als sediments a partir d’un pla de gestió, més enllà dels cabals ambientals. Les associacions que la impulsen reclamen la creació «d’un front polític català i aragonès» per requerir a l’Estat «una inspecció independent» de les comportes de fons (els desguassos) de les preses de la conca hidrogràfica de l’Ebre.

Les entitats que formen la ‘Campanya pels Sediments’ proposen als diversos governs municipals que aprovin la moció per unanimitat i la facin arribar als parlaments de Catalunya, Espanya i la Unió Europea. Les peticions de la proposició s’han fet tenint en compte estudis de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), de l’Agència Catalana de l’Aigua, de les universitats i de treballs de camp propis fets als pantans de Mequinensa, Riba-roja, Barasona i també al riu Amazones. A més a més, es basa en mocions aprovades ja al Parlament català, en ajuntaments com Deltebre, o les fetes per grups polítics, com ERC, per esmenar els pressupostos de l’Estat perquè s’inclogués un pla de gestió integral dels sediments de la conca del riu Ebre.

Justament aquest pla és la primera reclamació que es fa al govern espanyol i a la Unió Europea (UE) en la moció. Des de la ‘Campanya pels Sediments’ es demana que aquesta eina es creï durant el 2017 i dins del Pla Integral de Protecció del Delta de l’Ebre (PIPDE), òrgan en el qual participa l’Estat i la Generalitat.

Una de les novetats de la proposició és que reclama treballar amb una «visió global» de tota la conca de l’Ebre com a «ecosistema». Per aquest motiu s’insta els governs català i aragonès a crear «un front polític» que «requereixi a l’estat espanyol una inspecció independent de les comportes de fons de les preses de Mequinensa, Riba-roja, Flix, i de la resta de les preses de la conca hidrogràfica de l’Ebre».

La moció també defensa altres propostes com recuperar la política del colmateig al delta de l’Ebre; revisar l’impacte ambiental de les preses, les concessions de les centrals hidroelèctriques als embassaments, imposant nous condicionants ambientals; o prendre les mesures necessàries per obrir la Gola de Migjorn en períodes de crescuda de l’Ebre.

n n n

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También