Recta final de la neteja del pantà de Flix, 8 anys després

Els treballs s’han reprès després de les dues setmanes d’aturada total de les activitats no essencials decretada pel Govern de l’Estat

19 abril 2020 09:50 | Actualizado a 21 abril 2020 10:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Recta final de la descontaminació del pantà de Flix. Tot i l’actual estat d’alarma pel coronavirus, els treballs s’han mantingut i només van quedar en suspens durant les dues setmanes d’aturada total de les activitats no essencials decretada pel govern de l’Estat. Així, des del dimarts màquines i operaris tornen a treballar a l’embassament.Segons han confirmat al Diari fonts de l’empresa pública Aguas de las Cuencas Mediterráneas (Acuamed), encarregada del projecte, la retirada dels llots contaminats ja està finalitzada i actualment s’està treballant en l’estabilització de l’aigua del recinte confinat de l’embassament, per a retornar-la a la llera «després d’aconseguir les autoritzacions necessàries de l’autoritat ambiental».

Així, segons Acuamed, durant aquesta fase d’execució s’han intensificat tots els controls de qualitat, amb especial èmfasi en els controls de les emissions a l’atmosfera, «fet que ha permès executar l’obra sense cap incidència en aquest sentit». 

Cal recordar que durant la primera fase dels treballs, entre els anys 2012 i 2015, hi va haver moltes queixes dels veïns i l’Ajuntament de Flix per les males olors que es produïen, una problemàtica que ara s’ha pogut solucionar. «S’ha treballat amb totes les garanties tècniques, ambientals i de seguretat i amb la major transparència amb totes les entitats i administracions implicades», asseguren des de l’empresa pública depenent del Ministeri de Transició Ecològica. 

La resta de treballs de desmantellament d’instal·lacions i retirada de tablestacat que separa les aigües afectades de la resta de l’embassament, es realitzaran a continuació, un cop recuperada l’aigua.

Procés ple d’entrebancs
El projecte de descontaminació del pantà de Flix s’ha dut a terme en dues etapes, amb una aturada entremig després de l’esclat del cas de corrupció que va afectar Acuamed. 

Els primers treballs es van iniciar fa uns 8 anys, però el procés arrenca el 2004, quan un estudi científic detallà la contaminació acumulada al fons de l’embassament, davant la centenària planta química.

La segona i definitiva fase d’aquesta complexa actuació ha comportat la retirada de 79.300 metres cúbics de llots (entre ells 33 tones de material contaminant, dels quals gairebé un 50% és DDT), que havien quedat al fons del pantà tot i haver-se anunciat al 2015 que l’extracció ja havia finalitzat. 

Acuamed va rescindir el contracte a la primera empresa adjudicatària i a finals del 2017 es va encarregar l’acabament dels treballs a Tragsa, per un import de més de 44’6 milions d’euros i un termini d’execució global de 19 mesos. Les obres es van reprendre al gener del 2019.

D’aquesta manera acabarà un llarg procés ple d’entrebancs però pel que finalment s’hauran extret la totalitat dels prop de 800.000 metres cúbics de llots tòxics (amb productes químics contaminants) que hi havia acumulats al fons de l’embassament, per ser dipositats a l’abocador especial del Racó de la Pubilla, al mateix terme de Flix. 

Comentarios
Multimedia Diari