Recta final per fer propostes i al·legacions al Pla de protecció del delta de l'Ebre

La Plataforma en Defensa de l’Ebre situa l’aportació de sediments com a bàsica per a la supervivència del territori i demana també la recuperació dels camins de guarda

01 abril 2021 05:30 | Actualizado a 01 abril 2021 09:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ha presentat les seves pròpies al·legacions al pla de protecció del Delta de l’Estat, que es troba en la recta final de la seva exposició pública. A banda de les presentades juntament amb altres entitats conservacionsites, des del moviment social ebrenc han volgut explicitar la seva oposició al document de treball del Ministeri per a la Transició Ecològica. «Considerem que no és un pla, sinó un informe que hauria de ser un punt de partida per un pla definitiu en el termini d’un any, que integre la gestió de Costes i del riu Ebre», comenta la portaveu Susanna Abella.

Al parer de la Plataforma, el document està molt centrat en la línia de la costa, «quan el que ha de tenir un pla per al Delta és una combinació de gestió del litoral i del conjunt de la conca de l’Ebre, per a què els sediments que queden retinguts riu amunt puguin arribar a la desembocadura». Així, consideren que l’organ competent per al desenvolupament del pla hauria de ser la secretaria de Medi Ambient del Ministeri. També insisteixen que el pla ha de comptar amb la participació d’experts i científics que porten treballant pel territori des de fa molts anys.

Per a la PDE és clau la mobilització de sediments, un fenònem natural que tenia lloc fins a la construcció de les grans preses riu amunt. «No acceptarem les excuses que és un procés car i complicat, perquè quin és el cost de perdre el Delta de l’Ebre?», lamenta Abella. En aquest sentit, admeten que l’aportació de sorres a la línia de costa pot ajudar a mitigar els efectes de la regressió a curt termini, mentre no es concreta la forma de recuperar els sediments.

Entre altres qüestions, la PDE demana també recuperar els camins de guarda per protegir les badies, ja que els ajuntaments ja han fet les expropiacions pertinents.

Deltebrei Tortosa

Els ajuntaments i institucions de tot l’Ebre també han fet les seves al·legacions al Pla, animant a més als ciutadans a presentar-ne de pròpies. El ple de l’Ajuntament de Deltebre va aprovar les al·legacions que demanen la reforma del pla, ja que «proposa la incorporació al dominí públic de 3.552.542 metres quadrats, amb un retrocés implícit de la línia de costa, fet que afectaria un total de 422 propietats, entre les quals, terrenys agrícoles, sòl potencialment turístic i 97 cases del nucli urbà de Riumar que s’elevarien fins a 137 si tenim en compte les construccions en zona rústica». «El que demanem és un Pla que realment protegeixi Deltebre i el Delta de l’Ebre, no un Pla que suposi una derrota anticipada per a tot el territori ja que posa en perill el futur del Delta», afirma l’alcalde, Lluís Soler.

També l’Ajuntament de Tortosa ha presentat al·legacions, segons va acordar ahir la junta de govern local. Així, des del consistori tortosí s’assenyala la necessitat de fer un diagnòstic de les condicions de l’àmbit per conèixer exactament la situació de partida al Delta. «Una anàlisi que hauria de contemplar factors que també intervenen en l’activitat a la desembocadura, més enllà de les qüestions físiques i ambientals, com les afectacions econòmiques, socials, culturals o agronòmiques, entre d’altres», remarquen. En aquest sentit, l’Ajuntament de Tortosa lamenta que el pla no tingui en compte els habitants del delta de l’Ebre i àmbits tan importants com l’afectació en el cultiu de l’arròs.

Així mateix, s’exposa la necessitat d’abordar amb major detall les aportacions de sediments amb origen a les badies i a la desembocadura, així com que el pla tingui en compte els avenços tecnològics que s’estan experimentant actualment, «com per exemple la possibilitat d’instal·lar dics intel·ligents que permeten reduir les afectacions dels temporals de mar sobre la línia de costa».

Comentarios
Multimedia Diari