Recullen un centenar d’elements patrimonials immaterials a l’Ebre

El conseller de Cultura, Lluís Puig, avança que es crearà un nou observatori del patrimoni cultural immaterial ebrenc

09 julio 2017 19:01 | Actualizado a 11 julio 2017 08:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest diumenge al vespre s'ha celebrat al Celler Cooperatiu de Gandesa la festa de cloenda del projecte de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE).

En l’elaboració i difusió d’aquest projecte, impulsat per la Direcció General de Cultura Popular, hi ha participat un equip de dotze persones, essencialment etnòlegs i antropòlegs. S’han registrat un total de 100 elements, que es poden consultar de forma oberta a la web de l’inventari. Es tracta d’una selecció representativa del patrimoni immaterial ebrenc. 

Així per exemple es poden trobar manifestacions tan diverses com el joc de la morra de Sant Carles de la Ràpita, la ventada de campanes de Pinell de Brai, la llegenda de les marfantes, els pastissets, el conreu de l’olivera,  l’ofici de barquer, les birles, la cucafera, les mones de Pasqua, el ball de mantons d’Ulldecona, la cantada de caramelles, els majorals...

A l’hora de realitzar aquesta selecció s’ha buscat que hi hagués un equilibri entre les quatre comarques de l’Ebre i també dels diferents paisatges que formen part d’aquest territori i que són els que defineixen la seva diversitat de costums i tradicions: el Delta de l’Ebre, el Port, el riu, el mar i la plana interior. 

Després de dos anys de treball de camp, recerca etnogràfica, entrevistes, elaboració i difusió de tota aquesta informació a través d’un espai web propi (www.ipcite.cat), el projecte de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre ha donat aquest diumenge per finalitzat el seu recorregut.

Creació de l’Observatori
L’acte d’aquest diumenge a Gandesa ha sigut presidit pel nou conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig.

El conseller ha avançat la creació de l’Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre. La constitució d’aquest ens no comportarà una nova estructura perquè estarà gestionada de manera coordinada entre el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner, dos institucions que tenen la recerca etnològica com a objectius principals i que han estat vinculades al projecte des del començament.

Precisament Puig ha lloat  l’Institut Ramon Muntaner i el Museu de les Terres de l’Ebre, tot demanant-los actualització en les matèries, més recerca i difusió «per tal que els habitants ebrencs es facin seu el patrimoni».

El conseller de Cultura, molt vinculat al projecte des que es va posar en marxa, ha destacat l’abast ciutadà de la iniciativa, atès que prop de 200 persones i 134 associacions han aportat les seues vivències i coneixements. Així, a l’acte s'han lliurat uns 400 diplomes a diferents persones, entitats i administracions que han participat en la iniciativa i que han fet la seua aportació per a la conservació del patrimoni immaterial al llarg dels anys.

Comentarios
Multimedia Diari