Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Recuperen les restes de dos soldats republicans a la fossa de Caseres

Les pròximes actuacions del Pla de fosses seran al Cementiri de Salomó, al Tarragonès

Diari de Tarragona

Whatsapp
Imatge de les excavacions a Caseres aquest mes de juliol. Foto: Joan Revillas

Imatge de les excavacions a Caseres aquest mes de juliol. Foto: Joan Revillas

El Pla de fosses de la Generalitat, en marxa des del 2017, ha permès l’obertura de 21 fosses de la Guerra Civil i la identificació de set persones que hi estaven enterrades. Les excavacions han facilitat la recuperació de 292 persones. 

Les últimes excavacions s’han portat a terme entre maig i juliol d’aquest 2019 al Cementiri d’Alguaire (Segrià), Caseres i Batea (Terra Alta). L’actuació a Caseres ha permès recuperar les restes de dos soldats republicans d’una fossa que estava a tocar de la carretera N-420 i les restes d’un nombre encara indeterminat d’individus d’una altra finca del poble. Els arqueòlegs han d’analitzar aquestes restes per saber a quantes persones poden pertànyer.

A Batea no s’hi ha recuperat cap individu. 

El Pla de fosses del Govern va permetre l'obertura de tres fosses de la Guerra Civil a la Terra Alta. Les excavacions s'han realitzat a les finques de Mas del Primo i Mas del Cabo, al municipi de Caseres, i al barranc de Trufes, al poble de Batea. Els arqueòlegs preveien recuperar-hi víctimes de la batalla del riu Algars, que va tenir lloc  a la zona entre finals de maig i principis d’abril de 1938. L’exèrcit republicà va crear una línia defensiva al llarg del riu per intentar aturar l’avanç dels rebels. Els combats van ser molt intensos i l’exèrcit republicà va acabar amb més de 3.000 baixes, moltes de les quals eren brigadistes internacionals. Els nacionals van trencar la defensa la matinada del 2 d’abril. La següent gran contesa de la Guerra Civil ja seria la Batalla de l’Ebre, que va començar el 25 de juliol de 1938.

Les pròximes excavacions seran a Foradada (Noguera) i al Cementiri de Salomó (Tarragonès). La fossa del Cementiri de Salomó no té encara data d’obertura, però s’hi esperen trobar almenys les restes de dos soldats republicans.

Comentarios

Lea También