Recuperen les restes de dos soldats republicans a la fossa de Caseres

Les pròximes actuacions del Pla de fosses seran al Cementiri de Salomó, al Tarragonès

21 agosto 2019 10:01 | Actualizado a 21 agosto 2019 10:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Pla de fosses de la Generalitat, en marxa des del 2017, ha permès l’obertura de 21 fosses de la Guerra Civil i la identificació de set persones que hi estaven enterrades. Les excavacions han facilitat la recuperació de 292 persones. 

Les últimes excavacions s’han portat a terme entre maig i juliol d’aquest 2019 al Cementiri d’Alguaire (Segrià), Caseres i Batea (Terra Alta). L’actuació a Caseres ha permès recuperar les restes de dos soldats republicans d’una fossa que estava a tocar de la carretera N-420 i les restes d’un nombre encara indeterminat d’individus d’una altra finca del poble. Els arqueòlegs han d’analitzar aquestes restes per saber a quantes persones poden pertànyer.

A Batea no s’hi ha recuperat cap individu. 

El Pla de fosses del Govern va permetre l'obertura de tres fosses de la Guerra Civil a la Terra Alta. Les excavacions s'han realitzat a les finques de Mas del Primo i Mas del Cabo, al municipi de Caseres, i al barranc de Trufes, al poble de Batea. Els arqueòlegs preveien recuperar-hi víctimes de la batalla del riu Algars, que va tenir lloc  a la zona entre finals de maig i principis d’abril de 1938. L’exèrcit republicà va crear una línia defensiva al llarg del riu per intentar aturar l’avanç dels rebels. Els combats van ser molt intensos i l’exèrcit republicà va acabar amb més de 3.000 baixes, moltes de les quals eren brigadistes internacionals. Els nacionals van trencar la defensa la matinada del 2 d’abril. La següent gran contesa de la Guerra Civil ja seria la Batalla de l’Ebre, que va començar el 25 de juliol de 1938.

Les pròximes excavacions seran a Foradada (Noguera) i al Cementiri de Salomó (Tarragonès). La fossa del Cementiri de Salomó no té encara data d’obertura, però s’hi esperen trobar almenys les restes de dos soldats republicans.

Comentarios
Multimedia Diari