Recuperen les trinxeres dels Masos d’en Grau

Durant els dos diumenges vinents es repetiran les jornades de voluntariat de neteja de vegetació, obertes als veïns

28 mayo 2018 09:39 | Actualizado a 01 junio 2018 15:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un petit grup de voluntaris va netejar ahir l’espai de les trinxeres dels Masos d’en Grau, al terme de Gandesa i en direcció a Vilalba dels Arcs. La iniciativa s’emmarca en unes Jornades de Voluntariat que organitza l’Ajuntament de Gandesa, Gandesa Turisme i el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, ubicat a la capital de la Terra Alta, amb motiu del 80è aniversari de la batalla, quan el territori es va convertir en front de guerra i en patí unes gravíssimes conseqüències.

L’equip de voluntaris està dirigit per Rafel Jornet, doctor en arqueologia de la Universitat de Barcelona que també ha coordinat altres excavacions com les del jaciment del coll del Moro, i els tècnics del Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre.

L’espai es va recuperar fa uns vuit anys, però la vegetació l’ha malmès lleugerament. Durant aquestes jornades es tracta, així, d’involucrar la societat civil en les tasques de neteja de vegetació i conservació d’uns espais de memòria històrica tan transcendentals.

Les trinxeres dels Masos d’en Grau gaudeixen d’unes vistes excel·lents i des d’allà es pot veure Corbera i Gandesa alhora. Les trinxeres foren utilitzades per tots dos bàndols, republicà i franquista. Pels entorns d’aquests espais encara es poden localitzar petites restes bèl·liques o d’envasos de menjar dels soldats.

Des del CEBE expliquen que, si es mantenen en bones condicions, es podria estudiar convertir-les en un altre punt d’espai de visita guiada, igual que des del centre i des de l’Oficina de Turisme s’ofereixen visites fins al monument als brigadistes internacionals o a la Cota 705.

Les properes jornades de voluntariat són el 3 i el 10 de juny i des del CEBE s’anima a tothom interessat en la història a participar. Per inscriure’s o obtenir més informació es pot trucar al telèfon 977 420 910.

Comentarios
Multimedia Diari