Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Recuperen urnes d'incineració a una necròpolis ibèrica d'Ulldecona

Intervenció arqueològica al Montsià

Redacció

Whatsapp
Membres de l´equip durant l´excavació de la sepultura 21. Foto: Universitat de Barcelona

Membres de l´equip durant l´excavació de la sepultura 21. Foto: Universitat de Barcelona

Un equip d’arqueòlegs, estudiants i doctorands de la Universitat de Barcelona (UB) i de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica de Tarragona (ICAC) han identificat a Ulldecona una de les escasses necròpolis ibèriques amb urnes de ceràmica gairebé intactes. En la campanya d’excavació, que va acabar el maig passat, es van trobar una vintena de sepultures de final del segle V i inici del segle IV aC a la necròpolis d’Esquarterades, segons ha informat la UB en un comunicat.

Es tracta de la segona i última campanya en aquest jaciment, descobert de manera fortuïta el 2013 a partir de la presència d’objectes d’armament metàl·lic a la superfície, relacionat amb els aixovars que normalment acompanyen les tombes ibèriques.

«La importància d’aquestes restes es troba en el fet que les necròpolis conegudes d’aquest període ibèric antic es van descobrir els anys 60 del segle XX a causa de la introducció de tractors en l’agricultura, de manera que la majoria van ser destruïdes», ha assegurat un dels directors de l’excavació, Jaume Noguera, de la UB.

Les dues intervencions arqueològiques portades a terme han permès identificar una vintena de sepultures formades per urnes de ceràmica, cobertes amb tapa de ceràmica i dipositades en fosses segellades amb una llosa de pedra.

També s’han recuperat fragments de copes de ceràmica àtica de vernís negre, concretament copes Castulo, que permeten datar l’ús de la necròpolis entre final del segle V i inici del segle IV aC.

La recerca a la necròpolis d’Esquarterades ha permès estudiar per primer cop les sepultures a través de l’aplicació d’una metodologia moderna. Aquesta metodologia inclou, entre altres aspectes, fer prospeccions geofísiques, fotografia aèria, radiografies i tomografies computades de les urnes per obtenir imatges del contingut i determinar la presència d’aixovars abans d’excavar-les.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También