Reestablir el trànsit de sediments: la solució per salvar el Delta de l’Ebre

La Plataforma en Defensa de l’Ebre dona veu a experts del Roine, el Rin o el Danubi en una jornada online per abordar-ne el futur davant del canvi climàtic, la regressió i la subsidència

Marina Pallás

Whatsapp
Detall de l’exposició virtual que ja es pot consultar.  FOTO: Joan Revillas

Detall de l’exposició virtual que ja es pot consultar. FOTO: Joan Revillas

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) juntament amb els eurodiputats d’Esquerra Republicana de Catalunya i Junts per Catalunya i la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat van impulsar ahir una jornada online per abordar els reptes dels deltes europeus front al canvi climàtic, en el marc de l’estratègia comuna de la Green Deal impulsada des de la Comissió Europea.

L’objectiu de la jornada ha estat el de «sumar esforços entre societat civil, experts, científics i representants electes, per a poder garantir que, des de les institucions europees, es protegeixen espais tan valuosos com el delta de l’Ebre», en paraules de l’eurodiputada republicana del Grup Verds/ALE, Diana Riba. Riba va anunciar que «la primera acció que impulsarem des del grup dels Verds/ALE serà el de fer un front comú amb la redacció d’un manifest dirigit a la Comissió Europea, avalat per eurodiputats vinculats a territoris amb deltes i les ONG del territori en el qual exposarem els nostres problemes compartits, les nostres particularitats i les possibles solucions». L’eurodiputada va destacar el nou Pacte Verd Europeu que va anunciar la Comissió Europea. Per Diana Riba, «aquest pacte ha de ser una oportunitat per millorar la salut del planeta i, evidentment, volem que també serveixi per salvar el delta de l’Ebre, un dels espais naturals més exposats i amenaçats pels efectes del canvi climàtic».

Segons l’eurodiputat Toni Comín, el Delta necessita actuacions urgents i hi ha una normativa que les empara. «Hi ha voluntat política, però les actuacions que permetrien avançar necessiten el vistiplau de l’Estat espanyol. Hem de construir una aliança i una comissió mixta entre l’administració catalana i la central per poder actuar». Per a Comín, al Delta de l’Ebre «tenim alcaldes i la Generalitat, que estan alarmats de la situació de risc que viu, però en canvi tenim un govern espanyol i una Confederació Hidrogràfica de l’Ebre que sembla que no siguen conscients dels riscos i que estem en un conte enrera».

També la portaveu de la PDE Susanna Abella va explicar que el lema de la plataforma durant molt de temps ha sigut «l’Ebre sense cabals és la mort del Delta, però no és només l’aigua, ja que són els sediments, que són vida». Abella va valorar les actuacions fetes per guanyar temps, «però per a nosaltres és important reestablir el trànsit de sediments».

Precisament reestablir el fluxe de sediments per salvar el Delta a llarg termini va ser una de les grans conclusions de la jornada, on van participar experts que van exposar els casos d’Holanda, el delta del Roina, el Mississipí o el Danubi. En aquest sentit, el cap del Departament de Canvi Climàtic d’Eurecat, Carles Ibàñez, va exposar que la retenció de sediments en embassaments a la conca de l’Ebre és del 99%. La falta d’arribada de sediments, juntament amb la pujada del nivell del mar està provocant un retrocés de la línia costera del Delta de 20 metres a l’any. Per això, segons Ibáñez, l’arribada de sediments al Delta és fonamental: «actualment l’embassament de Mequinensa acumula 100 tones de sediments al seu fons. Mentre que el de Riba-roja d’Ebre en té un mínim de 20 tones». Amb aquest «estoc» n’hi hauria suficient per al delta de l’Ebre durant 50 o 100 anys.

Des de la Comissió Europea, Dagmar Kaljarikova, responsable de polítiques i legislació de l’aigua, va defensar que la directiva marc de l’aigua s’adapta als reptes futurs i al canvi climàtic si aquesta es compleix estrictament, com no han fet fins ara els estats membres. 

Exposició virtual sobre el Delta i el canvi climàtic
Durant la Webinar d’ahir, la Secretària de Territori i Sostenibilitat, Marta Subirà, va inaugurar l’exposició virtual «El Delta de l’Ebre i el canvi climàtic» que a partir d’ara es pot visitar a la pàgina web climadeltaebre.cat. Allí s’hi exposa tot un seguit d’informació d’una manera molt gràfica per explicar la situació que viu actualment el Delta de l’Ebre i els seus reptes de futur amb el greu impacte del canvi climàtic, la regressió del delta, la pujada del nivell del mar i la subsidència (enfonsament del terreny). També s’exposen les principals solucions per al Delta de l’Ebre, un dels sistemes deltaics més rics en biodiversitat d’Europa, a aquests reptes que suposen el canvi climàtic i la gestió deficient de la conca.

Comentarios

Lea También