Refeta la barra del Trabucador a l’espera d’una nova aportació de sorra de Costes

Infosa finalitza el camí provisional que ha refet amb mitjans propis fins a la punta de la Banya mentre no s’executa l’actuació de Costes, que invertirà 700.000 euros en reforçar la barra

13 febrero 2020 11:40 | Actualizado a 14 febrero 2020 16:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després de tres setmanes de treballs, Infosa, l’empresa que gestiona les Salines de la Trinitat a la Punta de la Banya, ha refet la barra del Trabucador, que va quedar enfonsada en quatre quilòmetres pel temporal Glòria. Avui, encara que de forma precària i només amb vehicles preparats, ja s’hi pot accedir i els treballadors podran reincorporar-se a la feina. Infosa, amb mitjans propis, ha refet un camí de 8 metres d’amplària en un temps rècord.

D’aquí tres setmanes, el servei de Costes de l’Estat iniciarà els treballs definitius per consolidar la barra del Trabucador. Segons ha confirmat al Diari el cap de Costes a Tarragona, Antoni Espanya, s’ha aprovat una partida de 700.000 euros per aportar fins a 120.000 metres cúbics d’arena per reforçar la barra «i consolidar el que han fet des d’Infosa, que és heroic».

«El que farem és donar-li l’amplitud suficient, amb l’amplada de braç d’uns 50 metres en aquest tram que ha estat summergit, per donar-li una estabilitat provisional i així accelerarem la recomposició natural del braç. La natura ha de fer el treball més important», declara Espanya.

La urgència d’aquests treballs no només arriba marcada per l’activitat econòmica de les salines, sinó també per una causa ambiental.

«El Parc Natural ens va demanar que hi actuéssim, ja que ara la Badia dels Alfacs estava en mar obert i hi ha moltes espècies marines que podien córrer risc. Hem de retornar a la Badia les seues condicions naturals per qüestions ambientals», detalla el cap de Costes.

En conjunt s’invertiran 2 milinos d’euros en actuacions per refer els punts del Delta que més han patit pel temporal Glòria. Es tracta de, juntament amb la barra del Trabucador, la platja de la Marquesa i l’illa de Buda. Com ja va explicar el Diari fa uns dies, el servei de Costes de l’Estat ha reprès els treballs a l’illa de Buda, i els camions i excavadores treuen arena del Serrallo, uns 8 quilòmetres més avall dins el mateix terme de Sant Jaume d’Enveja i on hi ha uns 600 metres d’amplada de platja, i els transporten fins a l’illa a través d’un camí obert per superar el riu Migjorn. L’objectiu és tancar, el més aviat possible, la gola oberta pel temporal i que ha deixat una connexió directa entre la llacuna dels Calaixos de Buda i el mar obert. El temporal va deixar inacabada una obra anterior per crear una gran barra de protecció al front litoral de Buda, que ara es preveu executar de forma encara més ambiciosa. Així, es preveu que abans de l’estiu s’hagin pogut aportar a la zona uns 100.000 metres cúbics d’arena. Aquesta quantitat seria suficient per contenir un temporal petit o mitjà, però es requeriria encara el doble, 200.000 metres cúbics en total, per poder contenir un altre Glòria.

També a Deltebre es reforçarà la zona arrossera afectada pel temporal i es milloraran els camins més danyats, amb la col·laboració dels regants, segons ha detallat Espanya.

Solucions a llarg termini

«Allò que ens advertien que podria passar-li al Delta, ja ha passat. Ja hem estat summergits. Ja hem tingut quatre quilòmetres de barra enfonsada». Així de contundent es mostra l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, per a qui la situació del Trabucador és «dramàtica». «És imprescindible que de forma urgent i immediata es reforce i recupere la barra del Trabucador com estava abans del temporal. Infosa ha fet un gran treball, però és un camí fràgil, que qualsevol petita llevantada pot tornar a desfer. Cal una actuació imminent», expressa.

I és que l’enfonsament de la barra no només ha deixat sense treballar una seixantena de persones de l’única planta de sal marina de Catalunya sinó que també ha afectat la pesca, l’aqüicultura i la marisqueria de la badia.

«A més de l’aportació de sorra i les actuacions immediates, calen accions per minimitzar els riscos del Delta. Hem comprovat que a l’interior de la badia el camí de guarda és imprescindible. Cal que les administracions competents es posin les piles i la solució estructural és que els sediments arriben al Delta de l’Ebre», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari