Reflexions en format artístic

Certamen. 17 obres d’àmbits variats componen la Biennal d’Amposta 2018, una edició rècord en participació

15 junio 2018 08:51 | Actualizado a 16 junio 2018 11:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Lo Pati-Centre d’Art de les Terres de l’Ebre acull la quinzena edició de la Biennal d’Art Ciutat d’Amposta, una edició de rècord. La BIAM 2018 compta amb 17 obres d’una alta qualitat artística i reflexiva, quatre obres més que les escollides en la passada edició l’any 2016. L’augment en la selecció es deu al fet que el certamen ha rebut més de 160 obres per part d’artistes d’arreu del país. «Estem molt satisfets de la participació d’enguany, però no només pel volum d’obres, sinó per la seva qualitat artística i creativa», apunta el director de la BIAM, l’artista ampostí Manel Margalef

La BIAM és un dels certàmens més importants i consolidats del sector en l’àmbit estatal i català, que enguany acull 17 manifestacions artístiques que reflexionen sobre temàtiques diferents com ara la reubicació d’allò analògic en el món digital, la memòria històrica o el mateix concepte d’habitar i de com reformular l’espai.

Obres que investiguen sobre el recorregut de les imatges, sobre el temps davant la vida real, o que intenten captar l’instant. És el cas de ‘Levitación de una gota de agua’, la imatge de Diego Paonessa que captura una gota d’aigua suspesa en l’espai; o ‘Travel to my website', de l’artista Mario Santamaria, que reprodueix el trajecte des de Barcelona fins al servidor on s’allotja la seua pàgina web, a la ciutat italiana de Bèrgam.

17 obres diferents, de formats variats, que omplen de vida Lo Pati durant el certamen. Des d’obres audiovisuals i del videoart fins a la fotografia, passant per la instal·lació i la creació d’espais que distorsionen la percepció del mateix centre d’art.

Reflexió del context actual
«La BIAM no vol ser tan sols un concurs, busca crear en aquest espai una reflexió per entendre quina és la realitat que estem vivint», així ho especifica Margalef.
El jurat, per fer la selecció, du a terme un treball de cerca d’aquelles peces que millor corresponen amb el que està passant actualment, amb el dia a dia, obres que, des de diferents disciplines i diferents àmbits, aportin una mirada diversa, contundent i discursiva, que permeti al públic analitzar i interpretar la relació entre la peça i la situació en què es troba la societat.

És més, en alguns dels treballs s’hi troba implícita la situació del context polític actual a Catalunya, peces on la idea del context, del paisatge, està relacionada amb situacions històriques que han marcat aspectes transcendentals, i que poden ser aplicables a l’època actual a Catalunya, tractant els elements de les fronteres, els murs, la llibertat, o l’absència d’aquesta.

Es tracta d’obres com ‘Retomar sonidos’ de Matteo Guidi, una instal·lació audiovisual on l’artista recupera el so de la cuina i de cuinar al recinte penitenciari de Brians. Una metàfora per reflexionar sobre les relacions de poder en determinats contextos. O ‘National Anthem Poems’, de Laura Llaneli, una realització de poemes a partir de fragments d’himnes nacionals, però traient les referències bèl·liques, patriòtiques o antidemocràtiques.

Exposició
Demà, dissabte 16, Lo Pati inaugura la quinzena edició de la BIAM.Les obres escollides estaran exposades a Lo Pati fins al 29 de juliol. 


Una plataforma per als artistes emergents
La BIAM és, després de 15 edicions, considerat un veritable termòstat de la creació contemporània, tant pel que fa als artistes emergents com a d’altres més consolidats. El seu director remarca que entre les 17 obres escollides hi ha un important diàleg intergeneracional, i també s’ha intentat que hi hagi paritat entre homes i dones.

Per la seua banda la directora de Lo Pati, Aida Boix, destaca el fet de celebrar la quinzena edició de la Biennal. «Al llarg d’aquests vint-i-nou anys la BIAM ha sigut i és una important plataforma per a donar a conèixer artistes emergents que després han tingut una important trajectòria i, alhora, donar suport a artistes ja consolidats. Continuarem treballant en aquesta línia, ja que estem molt satisfets tant de l’elevada participació com de la qualitat de les obres presentades».

Comentarios
Multimedia Diari