Reforcen les mesures de seguretat als autocars per l´accident de Freginals Tretze boixos i una magnòlia recorden les víctimes a l'Edifici Històric de la UB

El Govern classificarà els vehicles pel seu nivell de seguretat i exigirà llistats exhaustius dels viatgers. També impulsarà l´ús del cinturó entre els passatgers

19 mayo 2017 15:56 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Govern classificarà els autocars pel seu nivell de seguretat amb un distintiu que es tindrà en compte a l’hora d’adjudicar noves concessions públiques, i també exigirà llistes de passatgers en cada trajecte, com ja es fa en els vols i rutes amb vaixell. Aquestes són dues de les mesures anunciades pels departaments d’Interior i Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, conseqüència de l’accident d’autocar de Freginals, en el que van morir 13 joves universitàries i del que tot just ahir es complia un any.

La voluntat del Govern és promoure que els vehicles incorporin els últims avanços tecnològics en mesures de seguretat activa (per evitar accidents) i passiva -(per minimitzar els danys en cas de sinistre), en línies de transport regular i discrecional.

La Generalitat també demanarà al Govern central que faci obligatori que els autocars incorporin el sistema alcolock , que impedeix arrencar el vehicle en detectar alcoholèmia, i que sigui més exigent en la renovació del carnet per a professionals, augmentant la freqüència de renovació i les exigències psicofísiques, així com revisant el contingut de les proves de control perquè no siguin un mer tràmit.

«No és un tràmit, ens va la vida», ha afirmat el conseller d’Interior, Jordi Jané, que ha advocat per controls més rigorosos, i ha anunciat que el Govern intensificarà la inspecció als centres que fan les revisions dels conductors per tenir la seguretat que facin bé la seva feina «i no hi hagi alguns que siguin un colador».


Cordar-se el cinturó
La Generalitat també farà divulgació entre els passatgers perquè es cordin el cinturó; revisarà la informació en els vehicles sobre normes de seguretat i instruccions a seguir en cas d’incidència, i augmentarà les inspeccions de trànsit sobre manipulació del tacògraf i altres elements de control.

Totes aquestes mesures són resultat d’una jornada de treball realitzada al juliol amb el sector –des de les empreses transportistes a sindicats i agències de viatges– després de l’accident d’autocar de Freginals.

«El millor homenatge que podem fer a les víctimes és reforçar les mesures de seguretat», ha asseverat Jané, que ha incidit en la importància d’utilitzar el cinturó de seguretat, segons les dades conegudes en les investigacions del que ha recordat que ha estat el pitjor accident des que la Generalitat va assumir les competències de trànsit, amb 13 persones mortes i 36 ferides de sis nacionalitats.

Ha estat contundent: «La majoria de víctimes mortals no portava el cinturó cordat, i la majoria de persones que es van salvar sí. És una dada objectiva, que ens impulsa a tots a reforçar un missatge: a l’autocar també s’ha de portar cordat el cinturó sempre».

Ha agregat que els díptics informatius que repartirà la Generalitat en català, castellà i anglès expliquen que portar el cinturó quan un vehicle bolca o fa un gir brusc redueix en un 75% les possibilitats de morir, i sobre el cas de Freginals ha apuntat: «Pot ser que si haguessin portat el cinturó, no estaríem lamentant tantes víctimes», i ha lamentat que la falta d’una llista exhaustiva de passatgers en aquell accident va dificultar molt les identificacions i la comunicació a les famílies.

La Universitat de Barcelona (UB) va homenatjar ahir les tretze estudiants que van perdre la vida fa un any en l’accident d’un autocar a Freginals, amb un acte al jardí Ferran Soldevila de l’Edifici Històric, on es va col·locar una placa en memòria. Al voltant de la pedra, s’hi ha plantat una magnòlia –la mateixa espècie que presideix la plaça dels Arbres de Freginals– i tretze boixos. «Avui complim amb el deure del record. Cada vegada que un estudiant passi per aquest clos i vegi la magnòlia i els boixos, que hauran crescut ufanosos, i llegeixi la placa i es pregunti el perquè, hi haurà algú que explicarà què va passar», va afirmar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va presidir l’homenatge.

El rector de la UB, Joan Elias, va assenyalar que l’acte celebrat aquest dilluns al migdia, el dia que feia un any de l’accident de trànsit que va segar la vida de tretze estudiants Erasmus i va causar una trentena de ferits, «neix de la necessitat col·lectiva de crear un espai d’homenatge per a elles i per a les seves famílies». Puigdemont va explicar que les famílies van demanar des del «dolor serè» que l’accident tingués «conseqüències, en el sentit que es fes tot el possible» perquè una tragèdia com aquesta «no es pogués repetir». Així, el president de la Generalitat va assenyalar que s’han posat sobre la taula una sèrie de millores en el transport de viatgers per carretera com a «conseqüència directa del que hem après de l’accident».

El president també va ressaltar que els responsables i treballadors dels cossos de seguretat i d’emergències i tothom qui va treballar en l’accident de Freginals van estar «a l’alçada com a país» i com a «éssers humans» a l’hora de comprendre el «dolor» d’unes famílies i «el que esperaven de nosaltres».

Prop de 250 persones van participar en l’acte, entre les quals hi havia la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els consellers Jordi Jané i Jordi Baiget, a més de rectors de la resta d’universitats catalanes, degans, cònsols, estudiants i l’alcalde de Freginals, Josep Roncero.

La vicerectora d’Estudiants i Política Lingüística, Alba Ambròs, va dirigir unes paraules de condol en anglès dirigides a les famílies i estudiants que van seguir l’acte via ‘streaming ’, mentre la degana de la Facultat d’Economia i Empresa, Elisenda Paluzie, va llegir la carta d’una de les estudiants ferides.

Familiars de les 13 víctimes tenien aquest dilluns una recepció amb el papa Francesc. Serà el divendres 24 quan, juntament amb autoritats i equips d’emergències, homenatjaran les joves en un acte a Freginals al costat de l’autopista, on s’ha aixecat un monòlit.

Comentarios
Multimedia Diari