Regants i ajuntaments demanaran responsabilitats per la 'inacció' al Delta

Indignació a la Taula de Consens després dels efectes del temporal Filomena

11 enero 2021 11:24 | Actualizado a 11 enero 2021 11:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A pocs dies del primer aniversari del temporal Glòria i enmig d’una disputa oberta entre els governs de l’Estat i de la Generalitat per les actuacions d’emergència, un nou temporal (Filomena)  ha provocat greus danys a les zones més vulnerables del delta de l’Ebre. Després d’una visita sobre el terreny per fer una primera valoració, s’han pogut constatar les afectacions del fort onatge sobre la barra del Trabucador, els calaixos de Buda, la bassa de l’Arena, la finca Bombita i les platges de la Marquesa, Riumar i l’Arenal. La Taula de Consens pel Delta, que agrupa regants i ajuntaments de la zona,  s’ha reunit per via telemàtica i amb caràcter urgent, per fer una anàlisi de la situació.

Així, exigeixen que s’actuï de manera urgent i coordinada entre el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Departament de Territori i Sostenibilitat, donant compliment als compromisos assumits ara fa un any per part de les dues administracions, i adverteixen que demanaran les “responsabilitats que calgui” pel que consideren “manca de previsió i incompetència de la seva inacció”. Per a la Taula de Consens, els “retrets” entre les dues administracions a les portes del temporal Filomena només denoten “una falta de voluntat real d’actuar per salvar el delta de l’Ebre”,  amb mesures de reforç i protecció de la línia de costa davant de futurs temporals, així com de recuperació d’espais fortament castigats per anteriors episodis. “El Delta és un espai d’un alt valor mediambiental, si al final desapareix algú en serà el responsable i des de la Taula exigirem responsabilitat si no s’actua d’una vegada. De res serveixen les bones paraules i les dilatacions en el temps respecte a la presa de decisions”, afirmen en un comunicat. “Si no són capaços d’actuar ni a nivell de Delta, no cal esperar molt més respecte a les demandes estructurals i de més llarg abast fetes des del propi territori”, denuncien. 

Alcaldes i regants han acordat sol·licitar al Ministeri una declaració d’emergència que impliqui també la participació de la Generalitat de forma corresponsable respecte a finançament i execució. Paral·lelament, la Taula de Consens continuarà treballant en la via administrativa i institucional per a que la seva reclamació d’actuacions tingui una resposta ràpida i efectiva per part de les administracions competents.

Comentarios
Multimedia Diari