Regants i alcaldes del Delta reclamen un pla urgent de protecció del litoral

Han activat un front comú davant les administracions superiors per lluitar contra la regressió i garantir el futur de la zona

18 julio 2018 09:00 | Actualizado a 22 julio 2018 15:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les dues comunitats de regants i els set municipis del delta de l’Ebre s’han unit per defensar el futur d’aquesta àrea protegida i reclamar mesures contra la regressió que pateix. En una reunió celebrada ahir, els ajuntaments de Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Sant Carles de la Ràpita, Amposta, l’Aldea, Camarles i l’Ampolla i les comunitats de Regants de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre van avançar en la constitució d’una taula i en un full de ruta comú, per reclamar a les administracions competents actuacions decidides, com un pla de protecció del litoral. L’objectiu de consistoris i entitats és que es pugui mantenir la morfologia actual del Delta, i impulsar també un pla de regeneració de badies i llacunes. El subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, i el director general de Polítiques de Muntanya i Litoral de la Generalitat, Albert Alins, van assistir també a aquesta reunió. 

Segons han informat els regants, el full de ruta presentat és el Document de Consens i Territori i recull les conclusions extretes en una primera ronda de contactes entre les comunitats i els ajuntaments del Delta, «en les quals s’ha constatat que sí que és possible arribar a una petició consensuada, per part del territori, de mesures correctores davant la regressió». 

Unes mesures que, d’altra banda, són competència i responsabilitat d’institucions que sobrepassen les atribucions de les entitats locals. «Correspon de manera urgent i persistent a les entitats del territori la justa demanda, a les administracions superiors pertinents, per tal que compleixin les lleis que fan referència a la protecció i restauració d’aquest espai tan valuós i singular», s’exposa en el document acordat per les diferents parts. 

Així, el Document de Consens i Territori proposa la creació d’una Taula, com a instrument de defensa del Delta, mitjançant la qual es reclamarà, en una primera fase, un pla de protecció del litoral amb l’objectiu de mantenir la morfologia actual, i en una segona fase, un pla de regeneració de badies i llacunes. 

Aquests plans haurien de contenir les actuacions consensuades amb tots els membres de la Taula pel que fa al manteniment de la morfologia, el restabliment de sediments i altres mesures urgents, a curt termini, «però diversificades segons la tipologia de zona a protegir i la gravetat de la situació».

L’agenda d’actuacions seguirà ara amb l’aprovació de la creació d’aquesta Taula per part dels respectius plenaris municipals i juntes de govern. És voluntat dels membres de la Taula, també, continuar amb les gestions d’adhesió i consens entre les entitats socials i econòmiques del territori per tal d’ampliar la seva representativitat. Un cop feta la signatura del Document de Consens i Territori, els acords presos seran traslladats a totes les administracions estatals i autonòmiques que corresponguin, a qui es demanarà que qualsevol acció relacionada amb la regressió del Delta de l’Ebre sigui consensuada amb la Taula. 

El subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, el director general de Polítiques de Muntanya i Litoral, Albert Alins, i el subdirector general de Costes i Acció Territorial, Xavier Berga, també van assistir a la reunió i van expressar la seva voluntat de col·laboració. 

Comentarios
Multimedia Diari