Regants i aqüicultors denuncien el 'fracàs' dels filtres verds del Delta

Els aiguamolls de depuració de l'Embut i Illa de Mar han de netejar una part de l'aigua que s´aboca a les badies, però suposen una gran despesa en energia elèctrica pel bombament que requereix el procés

19 mayo 2017 15:48 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La societat estatal Agua de las Cuencas Mediterráneas (Acuamed) va adequar al Delta de l’Ebre els anomenats filtres verds, dos grans aiguamolls pensats per depurar les aigües dels arrossars abans d’abocar-les a les badies dels Alfacs i el Fangar. Un projecte de vora 15 milions d’euros (sense comptar les expropiacions dels terrenys) que des del territori es denuncia com a «inútil» i sense efectes pràctics. Regants, aqüicultors i els ajuntaments ho veuen com «un exemple més» dels projectes que s’han dut a terme «des d’un despatx de Madrid sense tenir en compte les necessitats reals del territori», «ni arribar a consensos amb els agents implicats», comenta el primer tinent d’alcalde de Deltebre, Kilian Franch.

Per a l’habilitació dels filtres verds es van reconvertir 93 hectàrees de l’àrea de l’Embut, al terme municipal d’Amposta, i 49 hectàrees a l’Illa de Mar de Deltebre, bona parts quals eren arrossars en producció i pels que es va haver d’indemnitzar els pagesos, alguns dels quals van arribar als tribunals. També ha acudit a la justícia la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta de l’Ebre, per reclamar que l’Estat o els gestors dels filtres paguin per l’aigua que entra a aquests aiguamolls (de moment no ho fan). «Abans d’iniciar el projecte van presentar-hi al·legacions però ja no ens van fer cap cas», detalla el president dels Regants, Manel Masià, qui considera el projecte com un «fracàs».

El principal problema que hi veuen els regants és que el procés de depuració de les aigües no es du a terme de forma natural, per decantació, sinó que requereix d’un bombament d’aigua que funciona amb energia elèctrica i suposa una despesa molt elevada. «Alguns terrenys es troben sota el nivell del mar, s’ha de bombejar contínuament l’aigua i això és inviable», afirma el regidor d’Agricultura d’Amposta i arrossaire, Dani Forcadell.

«A més, en el cas del filtre de l’Illa de Mar, situar-lo tant a la vora del mar no té cap sentit, si no és que realment es pensa amb una altra finalitat, respecte a la regressió del Delta:que l’Estat ja tingui en propietat uns terrenys que poden desaparèixer per l’avanç del mar», afirma per la seva banda el president de la Junta de Govern de la Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre, Francesc Casanova.

Els filtres verds es van posar en marxa oficialment l’any 2015. Segons detalla Acuamed, actualment es fa càrrec de la gestió l’empresa Acuambiente Servicios para el sector del Agua, del grup Suez, durant dotze mesos; tot i que diverses fonts consultades asseguren que hi hauria pogut renunciar.

«Sí que és cert que aquests aiguamolls s’han convertit en un nou hàbitat per a les aus del Delta, però no estan servint per a la principal finalitat per a la que es van crear», afirma el tinent d’alcalde de Deltebre.

La finalitat és depurar les aigües de pesticides i altres elements procedents dels camps d’arròs, per abocar a les badies aigua de major qualitat. Un objectiu que persegueixen des de fa molts anys els aqüicultors del Delta de l’Ebre. Però segons detalla el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta (Fepromodel), Gerardo Bonet, la millora afecta només el deu per cent de les aigües que s’aboquen a les badies. «Ens sembla que la recompensa és molt poca per a tanta inversió».

Fepromodel va proposar a Acuamed que els cedissin el filtre de la zona d’Illa de Mar, aprofitant les bombes de la Comunitat de Regants i sense més despeses en llum. «Però des de Madrid no es va acceptar», comenta Bonet.

Regants, aqüicultors i ajuntaments del Delta esperen que en els propers projectes que es plantegin pel futur del Delta sí que es tingui en compte l’opinió del territori.

Comentarios
Multimedia Diari