Rehabilitaran l’església de Poble Nou del Delta, tancada per risc d’esfondrament

L’Ajuntament d’Amposta, el Bisbat de Tortosa i la Diputació de Tarragona signaran un nou conveni per dur a terme l’actuació, en la que s’invertiran vora 234.000 euros i que permetrà reobrir el temple després de tres anys

01 agosto 2018 10:13 | Actualizado a 02 agosto 2018 10:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament d’Amposta emprendrà al setembre la rehabilitació integral de l’església de Poble Nou del Delta, temple construït el 1956 que es troba tancat des de fa tres anys per greus problemes estructurals, amb amenaça inclosa d’esfondrament. L’Ajuntament signarà un conveni amb el Bisbat, propietari del temple, i la Diputació de Tarragona per fer-se càrrec conjuntament de l’actuació, en la que es preveuen invertir uns 234.000 euros. El Consistori ha aprovat una modificació del pressupost municipal que inclou aquesta i d’altres obres a executar durant aquest any. 

L’any 2014 ja es va dur a terme una primera fase d’obres, en la que es va rehabilitar l’icònic campanar de l’església. Ara, les obres d’aquesta segona fase suposen l’arranjament integral del temple, i no només de la teulada com es preveia en un primer moment. «L’església es va construir amb uns materials molt pobres i amb la humitat i el salnitre de la zona l’estructura s’ha deteriorat molt», detalla al Diari l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs. 

L’Ajuntament preveu adjudicar les obres del mes de setembre, perquè estiguin enllestides de cara a l’estiu que ve. Es preveu reforçar les estructures, noves instal·lacions i enllumenat, arrebossat i pintura, a més d’adequar un sistema de càmeres de ventilació, per tal d’evitar els efectes nocius de les humitats. També s’aprofitarà per retocar algunes parts del campanar, que no van quedar del tot arranjades en la primera fase de les obres.

D’aquesta manera es podran tornar a celebrar misses, cerimònies i també enterraments al nucli de Poble Nou. I és que ara, en cas de defunció, els veïns s’han de desplaçar a la Ràpita o a Amposta per a fer la missa, abans de poder enterrar el seu familiar al cementiri del poble. 

En una tercera fase de les obres es preveu la cessió per part del Bisbat de la casa del capellà i el jardí adjacent, per convertir l’espai en un centre cívic i oficina de turisme per aquesta típica població del delta de l’Ebre. Es tracta d’una llarga reivindicació dels 180 veïns del Poble Nou, que s’ha tornat a posar de manifest en una recent assemblea ciutadana. Tot l’espai es vol convertir en un actiu turístic, com ho és ja el campanar, visitable encara que habitualment no estigui obert al públic.

El poble més jove, amb poc més de 60 anys d’història

El nucli de poble Nou del Delta, que ara forma part del terme municipal d’Amposta,  va nàixer fa poc més de 60 anys com a colònia agrícola per reconvertir terres ermes al conreu de l’arròs al delta de l’Ebre. Construït per l’Instituto Nacional de Colonización del règim franquista, fins al 2003 el seu nom oficial va ser Villafranco del Delta. El nucli urbà,  planificat, es caracteritza per cases unifamiliars baixes amb jardí interior, i una zona central on es concentren els equipaments públics, entre ells l’església. 

Ple de juliol

La partida per a l'església de Poble Nou (de 200.000 euros, que se suma a una ja existent de 34.000) és una de les incloses en la modificació del pressupost municipal, aprovada en el ple de juliol.  A més d’aquesta actuació, la modificació pressupostària de vora dos milions d'euros inclou també 500.000 euros per a obres d’adequació dels espais verds de la ciutat; 120.000 per al desplegament de la fibra òptica; 60.000 per a Plans d’Ocupació Local;  i 294.000 per a la reparació del sostre i terra del pavelló poliesportiu, «una obra que ja reivindicàvem quan estàvem a l’oposició i que finalment ara podrem tirar endavant», remarca Adam Tomàs. També preveu 40.000 euros per a conservació de vies públiques i 40.000 més per a la xarxa d’aigües i clavegueres. Aquesta modificació es va aprovar amb els únics vots a favor dels regidors del govern d’Esquerra d’Amposta. La regidora no adscrita Rosita Pertegaz, PSC i PxC es van abstenir, mentre que CiU hi va votar en contra. 

El ple de juliol també va donar llum verda (amb l’abstenció de CiU, PSC i la regidora no adscrita, el vot en contra de PxC, i el vot a favor de l’equip de govern) de la licitació de neteja viària i manteniment dels espais verds del municipi. Una licitació a cinc anys per 1,2 milions d’euros anuals que externalitza completament la neteja de la via pública i el manteniment de les zones verdes. «El que volem és reordenar la situació actual en què un 60% de la neteja la fan empreses externes i la resta ho fem amb recursos interns», va argumentar l’alcalde, «i ho farem per millorar el servei de neteja de la via pública i el manteniment de les zones verdes de la ciutat, adequant-ho a les necessitats reals d’Amposta i ordenar i normalitzar una situació anòmala».

La licitació incorpora la neteja de tot el municipi, i estableix freqüències de neteja segons l’activitat que es produeix a cada zona, un fet que es pot modificar en funció de les necessitats extraordinàries, «com per exemple la temporada turística al Poble Nou del Delta i a Eucaliptus».
L’empresa que guanyi la licitació també haurà de fer una inversió en maquinària de 600.000 euros, que s’amortitzaran en un termini de cinc anys. «Obliguem l’empresa a comprar maquinària nova amb una amortització curta perquè no volem que es facin velles i no funcionen bé ni siguin sostenibles medioambientalment», remarca l’alcalde.Paral·lelament a aquesta licitació, l’Ajuntament també traurà a concurs un altre lot de neteja, en aquest cas de 74.000 euros, del Camí de Sirga i el Parc dels Xiribecs, reservat per a centres especials de treball. 

Comentarios
Multimedia Diari