Más de Ebre

Ebre Agricultura

Reparteixen 16.000 kg de cítrics a residències de la gent gran

Obserqui de mig quilo de taronges o mandarines per a cadascun dels residents i els professionals dels centres de les Terres de l’Ebre, Tarragona i la ciutat de Barcelona

MARIBEL MILLAN LÓPEZ

Whatsapp
Treballadors d’una residència de Barcelona, amb l’obsequi. FOTO: CEDIDA

Treballadors d’una residència de Barcelona, amb l’obsequi. FOTO: CEDIDA

‘Gràcies des de les Terres de l’Ebre’. Aquest és el lema de la iniciativa per la qual un grup de productors han repartit fins a 16.000 quilos de cítrics a residències de la gent gran de Barcelona, Tarragona i l’Ebre. Treballadors i usuaris dels centres han rebut l’obsequi com a reconeixement a l’esforç durant la pandèmia per la Covid-19, mentre els pagesos donaven sortida als seus excedents de producció.

Aquesta setmana ha tingut lloc el repartiment de taronges de la varietat Navelina a totes les residències de Barcelona: mig quilo per a cadascun dels 10.300 residents i 9.130 professionals de 260 centres que hi ha a la ciutat.

Aquesta iniciativa sorgida del propis productors ja es va dur a terme el passat mes de desembre, amb la distribució de mandarines a totes les residències de gent gran del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, amb una gran acollida per part dels centres receptors. En aquella ocasió es va arribar a 4.577 residents i 3.944 professionals de 78 centres residencials.

La iniciativa ha comptat amb el suport dels Departaments de Salut; Treball, Afers Socials i Famílies; i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, així com el Banc dels Aliments i l’Institut Municipal de Serveis Socials i l’Agència de Salut Pública de l’Ajuntament de Barcelona.

La proposta va sortir dels responsables de Finca Mas Roig i de seguida va comptar amb el suport d’altres productors i la complicitat de l’administració. Així, el Departament d’Agricultura, a través del Banc dels Aliments, ha pagat la fruita als productors a uns preus molt ajustats (pràcticament a preu de cost), i han estat els mateixos pagesos els encarregats de fer el repartiment a les residències. «Vam tenir la idea per Nadal i quan la vam presentar a Salut va ser molt ben rebuda», explica Rosa Samper, responsable de Finca Mas Roig (explotació que produeix i ven per internet uns 100.000 quilos de cítrics cada any).

Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya destaquen que «la fruita fresca i en concret les taronges i mandarines, són aliments de gran riquesa nutricional, en especial de fibra i vitamines. Són fruites de proximitat, de plena temporada i per tant de gran qualitat. Collides pels petits productor de la zona i portades als centres la mateixa setmana».

Per als citricultors implicats, a més de la vessant social, aquesta iniciativa és important també perquè dona sortida als excedents de producció i ajuda a donar a conèixer el seu producte a nivell de Catalunya. «Perquè encara hi ha molta gent que no sap que aquí es produeixen taronges i mandarines de molta qualitat», comenta Samper.

Comentarios

Lea También