Repatrien les primeres víctimes de l'accident d'autocar de Freginals

Un avió militar d´Itàlia va aterrar a l'aeroport de Reus ahir al vespre per retornar al seu país els fèretres de tres de les joves que van perdre la vida en el sinistre de diumenge a l'AP-7

19 mayo 2017 19:53 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ahir va començar el procés de repatriació dels cadàvers de les tretze joves universitàries d’Erasmus mortes en l’accident d’un autocar a Freginals el diumenge passat. Al tancament d’aquesta edició, els forenses ja havien acabat les identificacions de deu de les tretze víctimes. Es tracta dels cossos d’una jove d’Uzbekistan, una italiana i una altra de francesa, identificades a través de les empremtes dactilars, i dels cadàvers de tres noies italianes, dues alemanyes, una austríaca i una romanesa, que han estat identificades per la morfologia dental.

Tot apunta que els cossos pendents d’identificació serien els de tres noies italianes. Estava previst que els professionals de l’Institut de Medicina Legal i Forense poguessin confirmar-ne la identitat ahir a la nit o com a màxim aquest matí. Un cop identificats, és la jutgessa qui autoritza l’entrega dels cossos a les famílies. És llavors quan s’inicien els tràmits per a les repatriacions.

Les restes de vuit d’aquestes víctimes identificades ja van ser retirades ahir del Tanatori de Tortosa-Jesús. En el cas de tres joves italianes, els seus cossos, després de passar per un altre tanatori de Tortosa, van sortir en comitiva –acompanyats pels Mossos d’Equadra– fins al l’aeroport de Reus, on els esperava un avió militar per portar els fèretres al seu país d’origen. La primera víctima que va poder ser retornada al seu país d’origen va ser la jove d’Uzbekistan, ahir a matí.

Procés complex

Les primeres famílies van arribar al Tanatori de Tortosa-Jesús el diumenge al vespre i ahir a la tarda ja ho van fer les últimes. De fet, la presència a la capital del Baix Ebre de les famílies de totes les víctimes ha permès que els forenses acceleressin les identificacions.

Segons informa la Generalitat, l’equip forense del Departament de Justícia fa la identificació científica dels cossos a partir de tres fonts d’informació: l’autòpsia, el reconeixement ocular i la informació aportada per les famílies (mostres d’ADN d’un raspall de dents, radiografies de les dents o empremtes dactilars, per exemple).

A diferència de l’Estat espanyol, molts països només disposen de les empremtes de les persones fitxades per la policia. És per això que dos dels forenses de l’equip activat pel Departament de Justícia són especialistes en odontologia, amb experiència en identificació de cadàvers en grans catàstrofes a través de la morfologia dental. Si no hi ha fórmules alternatives per a la identificació, els Mossos demanen informació als dentistes de les possibles víctimes a través de la Interpol.

Al Tanatori de Tortosa-Jesús i als jutjats d’Amposta també s’hi han desplaçat deu intèrprets del Departament de Justícia capaços de traduir en anglès, francès, italià, alemany i altres llengües. D’una banda, aquests intèrprets han assistit les víctimes i els familiars en el reconeixement dels cadàvers i durant les entrevistes amb els Mossos d’Esquadra i l’equip de l’Institut de Medicina Legal i Forense. A més, han estat a la disposició dels afectats que volen agilitzar tots els tràmits judicials vinculats a l’accident, com l’opció de formar part del procediment i reclamar les indemnitzacions legals que els puguin correspondre.

Comentarios
Multimedia Diari