Repensar el patrimoni en l’edició més audiovisual d’Ebre, Art Patrimoni

Una dotzena de creacions audiovisuals volen establir sinergies entre els espais i el públic, fins al 30 de setembre

12 agosto 2020 11:00 | Actualizado a 12 agosto 2020 11:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ebre, Art & Patrimoni arrenca amb una dotzena de vídeo-creacions presentant als centres d’interpretació i museus del territori. El cicle, organitzat pel Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta, proposa descobrir, des d’una perspectiva contemporània, el valor de les obres, els espais i els fets dels centres museístics per reivindicar el seu paper en el present i futur de les Terres de l’Ebre. En aquesta edició hi han participat un total de 17 artistes amb un total de 12 vídeos que es poden visionar en els diferents espais, fins al 30 de setembre.

El cicle ha passat aquest any per les mateixes adversitats que la majoria d’actes culturals. Malgrat tot, la crisi per la Covid-19 no ha portat a la cancel·lació del festival, sinó que l’equip tècnic ha treballat a contrarellotge per reinventar un concepte adaptat a les mesures sanitàries i de seguretat.

A través de les vídeo-creacions, el certamen obre debats i amplia la mirada sobre el patrimoni, el territori i les formes de vida, posant en relleu temes com la identitat; el despoblament i les permanències; la salut i el medi ambient; la història i els objectes; o el present i el futur. Un d’aquests audiovisuals, el que es pot veure al Museu de les Terres de l’Ebre, compara el tractament informatiu de la pandèmia mundial del Coronavirus amb el que, hipotèticament, s’hauria produït al Delta de l’Ebre durant fa un segle, durant la pandèmia del paludisme. «Ens sembla que és un fet excepcional això que estem vivint, però no ho és, de pandèmies a la història de la humanitat n’hi ha hagut centenars, milers. L’obra busca el contrast entre les dues situacions, que són èpoques diferents però amb molts paral·lelismes», explicava el creador de l’obra, Oriol Gracià.

Obrir els museus

El director del Museu de les Terres de l’Ebre, Àlex Farnós, explicava que «el cicle utilitza l’art com a mitjà per proporcionar altres lectures del nostre patrimoni, repensant el nostre passat, però sobretot el nostre present i futur», al que afegia que «els museus som uns espais de cohesió que hem de tornar el servei a la comunitat». Amb aquest tipus d’activitats, el director declarava que es vol obrir els museus i centres d’interpretació a públics diversos.

Cada centre farà activitats puntuals o exposarà els audiovisuals durant tot el termini del cicle. Es preveu també celebrar, al setembre, un esdeveniment on poder visionar les 12 obres inèdites que, igual que en edicions passades, possiblement s’acabaran convertint en material per als centres.

El cicle Ebre, Art & Patrimoni, que se celebra des de fa set anys, pretén buscar anualment una disciplina artística com a eix conductor, la qual cosa ha motivat fins ara la participació de 106 artistes d’àmbits diferents en les anteriors edicions. De fet, els anys parells pren el nom d’Ebre, Art & Patrimoni per la seva vinculació a les arts plàstiques, mentre que els imparells, s’anomena Ebre, Música & Patrimoni amb la música com a element vertebrador.

Comentarios
Multimedia Diari