Reportatge: Dues generacions unides pel panoli a Amposta

La gent gran de la residència d’avis d’Amposta ensenya als més petits a cuinar, en el marc d’un projecte intergeneracional per compartir experiències junts

15 mayo 2019 09:46 | Actualizado a 23 mayo 2019 15:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dos generacions separades pel temps comparteixen moments junts gràcies a un nou projecte intergeneracional que s’ha impulsat aquest curs escolar a Amposta. En el marc d’aquest projecte, i com a activitat prèvia a la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta, els xiquets i xiquetes de la llar d’infants La Sequieta van passar el matí d’ahir a la residència d’avis aprenent a fer el típic panoli.

Eren els més grans els qui ensenyaven als més petits, però aquesta activitat va anar molt més enllà d’aprendre a cuinar, si no que els va servir per compartir experiències junts. «Realment el panoli és un pretext perquè forma part del projecte que tenim amb la residència. La gent gran ens diu que els més petits per a ells són vida i molta il·lusió, però ells als nens els aporten molts valors afegits. L’educació de valors comença amb la convivència, amb aquest diàleg, tolerància i respecte que es produeix en activitats com aquestes», explicava la directora de la llar d’infants, Gislen Rojas.

Alguns dels avis que participaven ahir en l’activitat porten tota la vida cuinant el panoli, un postra típic del territori, i ahir gaudien de passar els seus coneixements als més petits. «Els nens m’agraden molt, i he passat el matí amb dues nenes, en especial, que s’han posat al meu costat i amb moltes ganes han estat treballant per fer la pasta. Ens ho passem molt bé amb els nens i s’haurien de fer més activitats així», explicava Pepita Perpinyà, usuària de la residència. Al costat de la Pepita, hi havia dues nenes de dos anys que, amb molta atenció i admiració l’observaven i xerraven amb ella.

Els nens, que són com esponges, van estar molt atents al procés del panoli, però fruit de la seva innocència i espontaneïtat, cadascú prenia la seva manera pròpia de fer-lo. «Són molt graciosos, cadascun ho volia fer a la seva manera, i jo els he deixat, perquè avui és el seu dia i han de deixar anar aquesta espontaneïtat», apuntava Montserrat Lletí, una altra de les usuàries de la residència que ahir va participar en l’activitat. «La gent gran ens tornem com nen, i aquestes trobades ens donen molta vida», afegia Montserrat, qui explicava que, tot i ser nascuda a Amposta, era el primer cop que cuinava el panoli. Així, Montserrat, ahir va aprendre juntament amb els més petits.

Festa del Mercat a la Plaça
En aquest curs s’han dut a terme algunes activitats més en conjunt entre els més petits i els més grans, i la intenció és establir-ho com una rutina, i no tan sols de forma puntual. En aquesta ocasió, els més petits i els més grans van cuinar junts panoli, un menjar típic del municipi que serà una de les tradicions que es podrà provar, i viure, aquest cap de setmana a la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta. Una festa de recreació històrica i cultural de l’Amposta del segle XX. En aquesta edició hi ha una graella d’activitats que inclou 140 franges horàries amb un centenar d’activitats diferents. A banda, hi haurà prop de 90 parades de queviures, artesania i oficis i 12 tavernes. Tothom qui vulgui podrà gaudir de la festa des del pròxim divendres dia 17 de maig fins al diumenge dia 19.

Comentarios
Multimedia Diari