Reportatge: L'últim any com a alcaldes

Alfons Montserrat (Alcanar), Daniel Andreu (l’Aldea) i Ferran Cid (el Perelló) ja han anunciat que no repetiran com a candidats en les properes eleccions municipals

21 mayo 2018 10:25 | Actualizado a 22 mayo 2018 10:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ser alcalde del seu poble ha sigut més que una feina, «una experiència única» que els ha omplert, però ha arribat l’hora de fer un punt i a part. Alfons Montserrat, Daniel Andreu i Ferran Cid són tres alcaldes de les Terres de l’Ebre que ja han confirmat que no es presentaran a les properes eleccions i, per tant, afronten el que serà el seu últim any de mandat a Alcanar, l’Aldea i el Perelló, respectivament. 

Els tres dirigents, en aquest cas d’ERC, se sumen als dos del PDeCAT que ja han deixat el càrrec, abans d’acabar la legislatura: Ferran Bel a Tortosa després de deu anys i Xavier Pallarés a Arnes, on ha estat al capdavant de l’Ajuntament durant 22 anys. Altres batlles històrics ebrencs s’ho estan pensant o encara no han comunicat la seva decisió oficialment, segons apunten al Diari des dels diferents partits. 

El canareu Alfons Montserrat considera que acaba una etapa i que cal donar pas a gent nova: en el seu cas, la llista d’ERC a Alcanar serà encapçalada les properes eleccions per l’ara regidor Joan Roig, segons ha aprovat ja l’assemblea local del partit. 
Montserrat haurà estat alcalde d’Alcanar durant 13 anys, així com a president del Consell Comarcal del Montsià en diferents períodes. 
Va arribar al càrrec gràcies a un pacte amb el PSC, quan Esquerra només tenia dos regidors al Consistori. Més d’una dècada després, la formació compta ara amb una majoria absoluta de set regidors que ha suposat un abans i un després en una política municipal tradicionalment força agitada. «Ha estat una etapa molt gratificant, però igual que hi ha un principi hi ha d’haver un final i és el moment de donar pas», afirma Montserrat, el qual als seus 58 anys no sap a què es dedicarà després de deixar la política municipal. 

D’aquests tretze anys, l’alcalde es queda amb el «salt qualitatiu que ha donat el municipi, de poble gran a ciutat petita», amb nous equipaments com ara la biblioteca. En la vessant negativa,  li quedarà «haver patit  en alguns moments les males arts en política». 
Uns moments delicats, per exemple, van ser la detenció i els dos escorcolls per part de la Guàrdia Civil de les dependències municipals, en la investigació d’uns concursos públics que el jutge va acabar arxivant. «Però de tot plegat el quedo amb el suport de la gent», remarca. 
Entre els temes pendents hi ha  la resolució definitiva del cas Turov, pel qual el consistori ha d’enderrocar 32 habitatges d’Alcanar Platja arran d’una resolució judicial. 

Variant i Cooperativa

Daniel Andreu també ha anunciat que deixarà l’alcaldia de l’Aldea el 2019, quan portarà 15 anys en el càrrec. Va arribar a batlle per una moció de censura i en les successives eleccions va anar guanyant suports fins a l’actual àmplia majoria absoluta de 8 dels 11 regidors que formen el consistori. Com Alfons Montserrat, Daniel Andreu també ha estat en diferents etapes president del Consell Comarcal, en el seu cas del Baix Ebre. 

«Per mi ha sigut un vertader privilegi poder ser l’alcalde del meu poble», remarca, tot posant com una de les fites d’aquests 15 anys la posada en servei de la variant de l’Aldea, que desviava el trànsit de la carretera N-340 que durant dècades va travessar de nord a sud tot el nucli urbà. També se sent «molt orgullós» d’haver aconseguit «la pau social» al municipi, mentre que els pitjors moments els situa al desembre de l’any 2011 i els mesos posteriors, amb la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola de l’Aldea, la qual va deixar sense els seus estalvis centenars de veïns. 

Com a assignatura pendent, lamenta que la Generalitat no hagi apostat més pels polígons industrials de l’Aldea, el Catalunya Sud i el de Mercaderies, tenint en compte la seva ubicació estratègica. Fotògraf de professió, Daniel Andreu tindrà 61 anys quan deixi l’alcaldia i no ha decidit què farà en un futur. Encara no hi ha relleu oficial de candidat d’ERC a l’Aldea per a les properes eleccions municipals, però tot apunta que podria ser l’actual primer tinent d’alcalde, Simon Falcó. 

El Perelló

Per la seva banda, Ferran Cid dirà adéu a una alcaldia del Perelló que ha ocupat al llarg de 8 anys, tot i que des del 2007 està al govern municipal. Cid explica al Diari que s’emporta una molt bona experiència, «encara que hi ha moment de tot»; i assegura que el balanç de la seva feina «l’ha de fer la ciutadania». 

L’alcalde tindrà 64 anys quan deixarà el càrrec l’any que ve, però té la intenció de «continuar treballant» en la seva «petita empresa dedicada a la construcció».  De moment, encara no s’ha escollit oficialment el seu relleu com a candidat a les properes eleccions municipals. 

Comentarios
Multimedia Diari