Reprenen les obres de revestiment dels canals del delta de l'Ebre

La Comunitat de Regants de l'Esquerra xifra en un 46 per cent les obres pendents del pla d\'obres de millora de la xarxa, finançat pel cànon de derivació del minitransvasament

19 mayo 2017 23:09 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La llei del minitransvasament de l’Ebre establia tot un seguit d’obres de revestiment dels canals del delta de l’Ebre, entenent que l’aigua que es destinaria a Tarragona seria la que ja no es perdria arran d’aquest revestiment.

Així, amb el cànon de derivació s’havia de finançar un pla d’obres de condicionament i millora de la infraestructura hidràulica del delta de l’Ebre (PODE), que 30 anys després encara no s’ha executat del tot. La Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre (marge esquerre) xifra les obres pendents d’execució en un 46 per cent.

Després de cinc anys amb les obres aturades, ara aquesta Comunitat de Regants tornarà a beneficiar-se d’obres de modernització de la seva infraestructura hidràulica. Així, aquest 2015 s’iniciarà l’execució dels revestiments de dos trams de les séquies Vergez i Llebret, amb una inversió total d’1,6 milions d’euros.

«Els projectes són fruit de les negociacions que ha mantingut la Junta de Govern amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), de les quals es va informar els comuners en l’última Junta General Ordinària de la Comunitat de Regants, celebrada el 28 de març», comenten des de l’entitat.

Els acords han arribat després de llargues negociacions que es van iniciar l’any 2010 amb els dos organismes en relació al cànon de derivació previst en la Llei 18/1981, com a compensació pel minitransvasament, i, i fins i tot, d’un procediment judicial.

Després de 30 anys sent recaptat per l’ACA, ara el cànon ha revertit en la CHE, però l’objectiu de la Comunitat de Regants de l’Esquerra continua sent l’execució de les obres: «tant de les que estan pendents com de les no previstes en el seu moment però que ara representen una necessitat, així com les despeses de reposició de les ja executades, pel desgast ocasionat pel pas del temps o per situacions sobrevingudes com, per exemple, les accions derivades de la lluita contra la plaga del cargol poma», afirma el president de la Comunitat, José Pedro Castells.

Així, «amb el desistiment del recurs contenciós administratiu i els esforços centrats en la via de la negociació s’ha aconseguit, finalment, reactivar els revestiments», destaca Castells.

El revestiment de la séquia Vergez s’inscriu en el Programa de millora agroambiental dels regadius del Pla Hidrològic de la Demarcació Hidrogràfica de l’Ebre aprovat per la CHE. Executada per TRAGSA, l’obra es divideix en dues fases i consisteix en la realització de 1.255 metres de canal rectangular prefabricat de formigó armat.

S’habilitaran al llarg del traçat 47 preses, 12 ponts i dues comportes de regulació de nivells i s’ampliarà el camí de servei, preparant la infraestructura per a una futura telegestió de la séquia. El pressupost màxim s’ha establert en 1.239.975,55 euros i la Comunitat n’assumirà el 20 per cent.

D’altra banda, el revestiment de la séquia Llebret s’inscriu en el Programa d’obres de millora de l’aprofitament dels recursos hídrics a la part catalana de la conca de l’Ebre per al 2015 aprovat per l’ACA.

Té com a objectiu l’optimització de l’ús de l’aigua en un tram de 560 metres de la séquia Llebret i serà executat per Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, SAU amb un pressupost màxim de 370.000 euros.

 

També a la dreta

La CHE preveu enguany una inversió global de 2,6 milions d’euros en millores de la xarxa de regadiu a les dues comunitats del Delta.

Comentarios
Multimedia Diari