Reprenen les protestes per la millora integral de la carretera de Poble Nou

Els veïns portaran a terme una marxa lenta el proper dia 24 per denunciar la inseguretat del vial. El diputat Adam Tomàs sosté que ja s’ha encarregat un estudi i s’està redactant el projecte

13 noviembre 2019 10:30 | Actualizado a 14 noviembre 2019 12:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Veïns de Poble Nou i la Ràpita i empreses del Delta, des de la Plataforma de la Carretera de Poble Nou del Delta, han engegat la campanya ‘La Carretera de la Vergonya’, per reprendre les protestes per exigir la millora urgent d’aquest vial de 15 quilòmetres que va de Sant Carles de la Ràpita al Poble Nou del Delta i el Trabucador, resseguint la badia dels Alfacs.

Així, la plataforma prepara per al diumenge 24 al matí una marxa lenta per la carretera amb vehicles (de qualsevol tipus: ciclomotors, bicicletes, tractors, turismes...) i han engegat la venda de samarretes i domassos amb el nom de la campanya perquè els veïns puguen penjar-los a casa i visibilitzar la situació.

«Demanem que a la marxa lenta del dia 24 vingue tothom, no fa falta ser veí d’aquí perquè és una carretera la manca de seguretat de la qual podem patir tots. Tots anem un dia al Trabucador o a la platja de l’Aluet», explica Joan Capilla, membre de la plataforma.

Ja fa anys que els veïns i les empreses de la zona denuncien que es tracta d’una via molt estreta i en molt mal estat que cada cop és més transitada. Està elevada i no té vorals, de manera que hi ha hagut molts accidents de vehicles que s’han precipitat als camps. «És una vergonya en majúscules. Estem parlant de la seguretat de les persones, de famílies, de xiquets que van de colònies... Un autobús i un turisme no poden passar alhora», explica Capilla.

La plataforma també puntualitza que el que fa deu anys era una via principalment agrària i veïnal, actualment esdevé la principal via d’accés a zones turístiques de gran interès al Delta. Cada cop el Delta de l’Ebre és més turístic, de forma que també hi major afluència de turistes en aquesta carretera, entre els que visiten les llacunes de la Tancada i l’Encanyissada, els que s’allotgen o van als restaurants del Poble Nou del Delta, els banyistes i els practicants de kitesurf i altres esports nàutics. Diàriament, a l’estiu, passen entre 1.000 i 1.300 vehicles, i la xifra es duplica en caps de setmana.

«Els polítics porten 30 anys passant-se la pilota uns a la teulada dels altres. Demanem que per favor s’actue d’una vegada de forma integral, ja que es tracta de la seguretat de tots», afirma Capilla.

La inversió necessària per arranjar íntegrament aquest vial és d’uns 14 milions d’euros, segons un projecte de la Generalitat dins del disseny de la coneguda com anella viària del Delta; una xifra inassumible a nivell municipal.

La carretera és de titularitat municipal, concretament dels ajuntaments de Sant Carles de la Ràpita i Amposta. Fa un any els ajuntaments van aprovar mocions al respecte per millorar-la. És per aquest motiu que el flamant diputat de carreteres i alcalde d’Amposta Adam Tomàs s‘ha marcat com a prioritat millorar la carretera.

Està previst que el 2020 la carretera passi a ser titularitat de la Diputació de Tarragona, perquè sigui aquesta administració la que es faci càrrec de les obres de millora. Per avançar feina, Tomàs i l’alcalde de la Ràpita Josep Caparrós han demanat fer un estudi de millora de la carretera mentre no s’arrange tota, i una partida de redacció del projecte de 100.000 euros. «El que volem és que deseguida que la carretera ja estiga inclosa a la xarxa de la Diputació, el projecte ja estiga redactat i es puga començar el més aviat possible», explica Tomàs.

Comentarios
Multimedia Diari