Resignació a Flix per l'anunci del tancament de la planta d'Ercros qualificada de 'mort anunciada'

L'alcalde Marc Mur diu que ha començat 'el compte enrere' per minimitzar l'impacte de la pèrdua de llocs de treball

19 mayo 2017 20:30 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les perspectives de tancament que planaven sobre la fàbrica d'Ercros a Flix (Ribera d'Ebre) des de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) de 2013, no han alleugerat les pors i preocupacions que ha provocat l'anunci oficial de la companyia que certifica la clausura de la planta de producció de clor a finals del 2017. Com ha apuntat l'alcalde Marc Mur, aquest dimecres va començar "el compte enrere" i caldrà accelerar la feina per "capgirar la situació o reduir els seus efectes". Veïns, comerciants i treballadors de la planta han rebut amb resignació la notícia i, malgrat que l'han considerat una "mort anunciada", han reclamat alternatives que puguin absorbir els llocs de treball que es perdran i ajudin a la complicada tasca de deslligar el municipi de la "cultura industrial".

L'alcalde de Flix, Marc Mur, ha reconegut que "l'impacte" del tancament de la planta de clor d'Ercros serà "important" per al poble. Per a Mur, "la situació que es genera a Flix el 2017 és preocupant" tot i que es coneixia la intenció de la companyia. "Ercros va confirmar el que teníem clar des de l'ERO de 2013: Ercros no aposta per Flix, no ha fet inversions a Flix en els darrers 20 anys, i dins dels plans de futur d'Ercros no compta amb Flix pel que fa a la producció i en la línia de clor", ha detallat.

L'alcalde entén el comunicat oficial de l'empresa sobre el tancament de la fàbrica a finals del 2017 com "l'inici del compte enrere". "Per molt que tinguem coll avall que Ercros no apostava per Flix, la situació és la que és i abans que es produeixi la pèrdua de llocs de treball hauríem de poder capgirar la situació o be reduir els seus efectes", ha apuntat. El consistori i la Generalitat treballen des de fa temps en trobar alternatives. Mur ha assegurat que hi ha possibilitats per atreure inversió o aprofitar polígon químic. "Hem de lluitar per la conservació de llocs de treball al polígon de Flix, per l'atracció d'inversions industrials al municipi que generin ocupació", ha dit Mur.

 

El patiment de les famílies

El tancament afectarà directament més d'un centenar de famílies del municipi i també moltes més de manera indirecta. És el cas de la Maite Hierro, muller d'un dels treballadors de la planta. "Ens ho esperaven però igual és un cop molt fort i potser els joves haurem de marxar del poble. Ens agafa en una edat molt dolenta, no veiem cap porta oberta. Era una mort anunciada però sempre tens aquella esperança que potser s'arreglarà", ha explicat.

"És molt difícil per a un poble que ve d'una cultura industrial, canviar-ho", ha reconegut Rita Costa, presidenta de la Federació de Comerciants de Flix. "La gent aquí està acostumada a viure de la indústria i és diferent dels pobles que tenen agricultura o el comerç, aquesta és la dificultat que veig", ha apuntat. "Hem de fer alguna cosa, canviar, buscar alternatives, no ens podem alimentar de la por, alguna cosa haurem de fer", ha afegit Costa.

 

Turisme industrial

Una de les alternatives que podrien ajudar al municipi de Flix són els projectes lligats en turisme industrial que han funcionat en altres indrets del món quan ha acabat el cicle útil de les fàbriques. Com ha apuntat el doctor de la Càtedra d'Economia Local i Regional de les Terres de l'Ebre de la URV. "Tot i que se sap de fa temps serà difícil adaptar-se a la nova situació. Les experiències de reestructuració industrial que hi ha són diverses i reclamen bastant de temps. La Generalitat o l'Ajuntament estan treballant en diferents alternatives sectorials, des de la química, o altres àmbits però la química està passant per moments complicats lligats al preu energia.

Comentarios
Multimedia Diari