Resignació entre els contraris a l’abocador de Riba-roja per la seua posada en marxa

El dipòsit  rep les primeres tones de residus industrials

04 febrero 2020 10:40 | Actualizado a 05 febrero 2020 10:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El dipòsit de residus industrials no perillosos de Riba-roja d’Ebre ja està operatiu: dijous passat al matí el recinte del paratge de les Valls va rebre el primer camió carregat amb 25 tones provinents d’una planta de tractament de Constantí. Durant aquestes primeres setmanes està previst que arriben a Riba-roja de l’ordre de dos o tres camions diaris, però la previsió és que, quan estigue a ple rendiment, arriben fins a 80 vehicles al dia.

Després d’onze anys de tramitacions i molta polèmica al territori, a principis de desembre l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) va atorgar a l’empresa Lestaca el codi gestor per començar a operar el dipòsit i el centre de valorització. Amb la posada en marxa del dipòsit s’han activat també les oficines, la bàscula i les dependències del personal -amb menjador i vestuaris, entre d’altres.

Actualment Lestaca dona feina directa a quatre persones i a unes vuit persones més, de forma indirecta, que corresponen a les subcontractes de maquinària i de vigilància nocturna. La companyia preveu assolir un mínim de 14 llocs de treball directes en el futur.

Per a l’alcalde de Riba-roja Antonio Suárez el dipòsit de residus és una oportunitat per al municipi i la comarca, ja que més endavant també tindrà lloc per part de l’empresa una segona inversió de vuit milions d’euros per implantar una tecnologia innovadora que obté biocombustible del reciclatge del plàstic.

D’altra banda, els alcaldes contraris al dipòsit de residus expliquen sentir «ràbia», «tristesa» i «impotència» davant la posada en marxa del dipòsit de residus.

«Tothom parlava d’un govern efectiu, però al final no ha fet res de res. El conseller Calvet va prometre i prometre, però després de les eleccions, res. Veig amb preocupació el nivell dels nostres governants», expressa al Diari l’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, un dels alcaldes que va liderar l’oposició al dipòsit de residus de Riba-roja.

«Estem tristos, sentim ràbia. La Generalitat no ha posat ni la voluntat ni les ganes, i la Justícia de moment està callada», diu en relació al contenciós administratiu interposat pels alcaldes i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre als jutjats de Tarragona, el qual de moment continua sense novetats. «El que no volen a la capital, ens ho envien aquí».

Malgrat això, Juncà confia que l’ampliació del dipòsit de residus de Tivissa sí que es podrà aturar, ja que es troba en una fase molt inicial.

Més camions a la C-12

Més enllà del dipòsit per si mateix, alguns alcaldes de la Ribera ara han expressat la seua preocupació sobre quins seran els efectes en la mobilitat i la contaminació a la comarca amb l’arribada d’un centenar de camions diaris quan l’abocador funcioni a ple rendiment. L’empresa calcula que seran entre 80 o 90 vehicles cada dia, però la Plataforma Ribera Digna ho eleva a 100 o 120 camions.

Juncà alerta que una de les conseqüències més visibles serà el trànsit de camions de gran tonatge per la carretera C-12, la principal artèria viària de la Ribera d’Ebre.

La Plataforma Ribera Digna no preveu, de moment, noves mobilitzacions i aboca totes les esperances per parar l’activitat al dipòsit de residus en el contenciós judicial.

Comentarios
Multimedia Diari