Retorna a l’Ebre l’aigua descontaminada de l’embassament de Flix

Un doble sistema de bombeig permet el reintegrament de l’aigua del recinte. Un cop acabat aquest procés, durant els primers mesos de 2021 es retiraran les palplanxes que en delimiten el tancat

26 diciembre 2020 07:10 | Actualizado a 28 diciembre 2020 10:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els treballs de descontaminació a l’embassament de Flix encaren la recta final. Després de rebre l’autorització de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), s’ha començat a reintroduir al riu Ebre l’aigua descontaminada que hi ha al tancat de l’embassament, a través d’un sistema de bombeig. Concretament, d’una banda unes bombes a l’extrem del recinte aigües amunt entren aigua al tancat de tractament, mentre un segon grup de bombes a l’extrem més proper a l’embassament l’extreuen cap al riu a un ritme de 600 m³/hora. Al mateix temps, l’aigua que segueix dins el recinte es continua depurant per la instal·lació fixa que ho ha fet durant totes les feines d’extracció. Aquesta operació durarà unes setmanes fins que hi hagi el vist i plau per començar a retirar les palplanxes que delimiten el tancat, unes feines que s’estendran durant els primers mesos del 2021, segons ha informat l’Ajuntament de Flix. Els pressupostos de l’Estat per aquest proper any compten encara amb una dotació d’un milió d’euros per a aquesta darrera fase dels treballs.

Per al conseller de Territori de la Generalitat, Damià Calvet, que va visitar recentment les obres, «tot i les dificultats s’està fent una bona feina per revertir els efectes de la contaminació al riu i als terrenys industrials».

El passat mes de juny va acabar finalment l’extracció dels 800.000 metres cúbics de substàncies tòxiques que s’acumulaven al fons de l’embassament. L’actuació a càrrec de l’empresa estatal Acuamed ha patit nombrosos entrebancs al llarg dels anys i fins i tot es va anunciar que s’havien extret tots els llots tòxics quan en realitat encara en quedaven uns 73.322 metres cúbics per extreure. Tragsa és l’actual adjudicatària dels treballs, que van seguint, ara sí, els terminis previstos.

Pla de restitució

El que encara queda enlaire són la majoria de les obres de l’anomenat Pla de Restitució Territorial. Es tracta de la construcció de nous pous d’abastament d’aigua, dipòsits i de millores de la xarxa que s’havien de realitzar per garantir i millorar el servei als municipis aigües avall de Flix, a càrrec del govern de l’Estat. Una dècada després, només s’han executat 13 projectes dels 44 previstos inicialment. Precisament aquesta mateixa setmana l’Ajuntament de Móra la Nova ha tornat a reclamar la construcció pendent d’un nou dipòsit i un nou pou d’abastament d’aigua al municipi, ja que l’actual va estar afectat per un episodi de contaminació al 2018.

Comentarios
Multimedia Diari