Revisaran a fons els 75 km de canonada principal del minitransvasament

El Consorci d’Aigües de Tarragona encarrega un estudi al CSIC per conèixer les causes del trencament a l’Ampolla

09 enero 2020 17:58 | Actualizado a 11 enero 2020 12:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT)  revisarà els 75 quilòmetres de la canonada principal del minitransvasament de l’Ebre, per comprovar que la conducció es troba en bon estat. Es volen prevenir així possibles nous ensurts, després de la rebentada de la canalització que va tenir lloc el passat 3 de gener a l’alçada de l’Ampolla i que es va endur per davant una vintena de vehicles estacionats a la població, deixant sense servei durant prop de dos dies els 63 municipis i 26 indústries del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre que s’abasteixen de l’aigua de l’Ebre. 

El projecte ‘d’auscultació’ de la canalització compta amb un pressupost d’entre 5 i 6 milions d’euros i serà el primer en executar-se de l’acord entre el CAT i l’Agència Catalana de l’Aigua al que la Generalitat va donar llum verda aquest dimarts. Aquest acord preveu una inversió de 36 milions d’euros, finançats al 50 per cent pel CAT i la Generalitat, per a l’execució de dotze projectes   al llarg de quatre anys, per a garantir el subministrament, millorar l’aigua tractada i reduir la possibilitat que s’alteri el servei. Segons comenten fonts del CAT al Diari, el conveni no és una reacció a l’avaria de l’Ampolla, sinó que es portava negociant des de fa mesos. 
De fet, l’aportació del Govern  català s’estableix al llarg dels quatre anys de vigència de l’acord, a raó de  4,8 milions aquest 2020, 7 el 2021, 5 el 2022 i 1,5 el 2023. 

En una compareixença davant dels mitjans, el director gerent del CAT, Josep-Xavier Pujol, va assegurar ahir que l’actuació de revisió de la canonada principal consistirà en un primer diagnòstic del conducte i després en la monitorització ‘online’ del seu estat per detectar si hi ha algun problema o algun altre tram afectat, a través d’un dispositiu que s’introduirà a l’interior. L’aparell conté uns sensors i circularà propulsat per l’aigua.

Els treballs aniran a càrrec d’una empresa especialitzada nord-americana i pionera en aquests sistemes, amb la qual fa mesos que treballen. «L’auscultació i radiografia l’avançarem el màxim possible donada la situació, ja que és un tipus de ruptura que no avisa», afirmà Pujol. 

En aquest sentit, el CAT també ha encarregat a tècnics del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) un estudi per determinar exactament les causes que van provocar el col·lapse estructural de la canonada el passat 3 de gener. 
Segons Pujol,  el tram del conducte afectat va rebentar per un col·lapse estructural que pot ser causat per diversos motius. Ara bé, es descarta que fos  per un sabotatge o per una fuita.

Avui mateix personal del CSIC serà a l’estació de tractament d’aigua potable de l’Ampolla per analitzar el tram de canonada de 12 metres i de diàmetre 1600mm,  que va ser substituït per restablir el servei.

Aquest ens científic ja ha col·laborat amb el CAT en estudis anteriors per determinar i resoldre el tema de la corrosió per carbonatació del formigó en conduccions no enterrades susceptibles de patir aquesta patologia. Per aquest concepte, que inclou accions preventives, correctives i la variant del Coll de Balaguer, es van invertir entre els anys 2013 i 2016 un total de 7,6 milions d’euros, segons detallen des del Consorci. L’ens recalca també que es compta amb un pressupost anual de més de 3,4 milions  per al manteniment de la xarxa de distribució de més de 400 quilòmetres de conduccions i que es fan inspeccions de manera periòdica. 

Obres en marxa i reclamacions dels afectats

El CAT xifra  en uns 200.000 euros el cost de reparació de la canonada i el restabliment del servei. L’ens encara està a l’espera de quantificar les reclamacions de particulars, de les quals ja n’ha rebut 17 corresponents a vehicles que van ser arrossegats per l’aigua. També  s’ha de fer front als danys en la finca on es va trencar el tub. Ahir, pràcticament ja s’havia acabat de tapar la zona afectada. Els operaris també fan reparacions al pas inferior de l’autopista AP-7 que va quedar malmès pel pas de l’aigua. A tots aquests desperfectes també cal sumar els que ha patit l’Ajuntament de l’Ampolla, pel que fa a mobiliari urbà i asfaltat de carrers i que s’estan acabant de quantificar, segons ha confirmat al Diari l’alcalde, Francesc Arasa. 

Comentarios
Multimedia Diari