Revisaran el protocol d’Urgències al Verge de la Cinta per evitar col·lapses amb les ambulàncies

L’Hospital  confia que l’ampliació del servei d’Urgències permetrà un millor drenatge dels pacients

11 febrero 2020 10:00 | Actualizado a 13 febrero 2020 11:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament de Salut treballa en un nou protocol que permetrà millorar el procés de drenatge, la sortida dels pacients des del servei d’Urgències de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, en moments d’acumulació d’ambulàncies. A Urgències s'ha viscut recentment alguns episodis de col·lapse, com el del passat dia 24 de gener, quan es van veure afectats cinc pacients que van ser traslladats per les ambulàncies de SVB (Suport Vital Bàsic) a l’hospital Verge de la Cinta i van romandre, a les lliteres de les ambulàncies, gairebé tres hores abans de poder ser acomodats a un llit del servei d’Urgències.

Aquestes situacions de col·lapse (amb fins a vuit ambulàncies) es consideren «puntuals» per part de l’Hospital Verge de la Cinta, si bé des del centre hospitalari sostenen al Diari que en qualsevol cas és necessària i indispensable la millora i l’ampliació d’espais al servei d’Urgències.

Per a la Plataforma Salvem les Ambulàncies, en canvi, les situacions de col·lapse d’ambulàncies a Urgències es repeteixen amb massa freqüència i tenen més conseqüències a part de l’espera dels pacients, ja que comporten una manca de cobertura arreu del territori de les Terres de l’Ebre, ja que durant aquelles hores les ambulàncies romanen «retingudes» a l’hospital tortosí.

«L’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa és l’hospital de referència a les nostres terres, i des de fa temps, es fa més que evident les mancances que presenta enfront de l’espai, els recursos i la falta de personal sanitari del servei d’Urgències», denuncien al Diari. «No s’ha pensat mai a reservar un lloc destinat per a la transferència de malalts que arriben en ambulància, com sí hi ha a la majoria d’hospitals».

Així, la plataforma considera que s’hauria de destinar un espai al servei d’urgències de l’HTVC i habilitar-lo per tal de poder realitzar la transferència dels pacients que arriben en ambulància d’una manera fàcil, ràpida, i còmoda per al pacient, però sobretot, un lloc on s’assegure la confidencialitat de les dades del malalt en tot moment.

«Actualment això no s’està fent, ja que aquestes transferències es realitzen al mig del passadís de sortida d’urgències», sostenen des del col·lectiu.

La plataforma considera així mateix que s’haurien d’incorporar zeladors i personal de triatge suficients per fer front a les transferències dels pacients de les ambulàncies.

«El personal de les ambulàncies no són treballadors de l’hospital i no tenen per què assumir les tasques internes del servei d’urgències», expressen. «Per diversos motius i mancances del servei d’Urgències de l’hospital, actualment els tècnics de TSU (Transport Sanitari Urgent) han de responsabilitzar-se del pacient, tot i romandre ingressat al servei d’urgències de l’hospital a l’espera d’atenció mèdica. Són moltes les vegades que aquest servei no pot assumir el volum de pacients que els arriba, i és llavors quan de forma involuntària, els tècnics s’han de responsabilitzar i custodiar dels pacients que han traslladat al centre hospitalari sense ser personal del propi hospital», exemplifiquen.

En conclusió, la plataforma reivindica que no repercuteixi en les ambulàncies de Suport Vital Bàsic les mancances de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, «ja que aquestes unitats que es troben retingudes per aquest centre sanitari no poden donar cobertura ni assistència a la població que ho requereix».

La plataforma puntualitza que aquestes reclamacions no van dirigides en cap cas a la feina del personal sanitari del servei d’urgències, al contrari. «Ells fan tot el que poden enfront del gran volum de pacients que acudeixen a Urgències».

Des de l’Hospital Verge de la Cinta es confia que les obres d’ampliació d’Urgències permetran millorar el drenatge dels pacients i evitar que aquestes situacions es tornen a viure. En aquest sentit, tot i que no hi ha data encara per a l’inici dels treballs, ja s’ha aprovat el pressupost del projecte.

Comentarios
Multimedia Diari