Revisions amb helicòpter, drons i ulleres de realitat mixta per protegir els boscos

Endesa inverteix 3 milions d’euros a la demarcació de Tarragona en el Pla anual per a la campanya de protecció forestal i es dota de la darrera tecnologia per a la prevenció d’incendis 

17 junio 2020 09:10 | Actualizado a 26 septiembre 2020 16:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dotar-se de la tecnologia més capdavantera per protegir els boscos; tecnologia a favor de la natura. Aquesta és la premisa, un any més, del Pla anual per a la campanya de protecció forestal de la companyia Endesa, que inverteix tres milions d’euros a la demarcació de Tarragona per a la prevenció d’incendis.

Enguany la principal novetat de la campanya és l’adquisició d’unes ulleres de realitat mixta d’última generació, amb cascs de protecció individual incorporats. Aquestes ulleres fusionen el món real amb el virtual, o el que és el mateix, generen un model 3D del bosc on hi ha físicament un operari i s’hi sobreposa informació virtual que li permet comprovar que les distàncies entre la massa forestal i les instal·lacions elèctriques són les correctes.

«Aquestes ulleres faciliten les tasques de camp per tenir tota la informació de forma eficient», explica el responsable de la xarxa d’alta tensió d’Endesa Catalunya a la zona Oest, Francesc López. «A més, es pot fer teleassistència de forma que la persona que està a camp pot fer una trucada a una experta a l’oficina i aquesta veuria, a través de les càmeres que porta, la mateixa visió que té la persona que està al camp i pot rebre instruccions, documents, fer marques que es queden sobre l’espai i ajudar a la persona de camp a fer l’actuació de la forma el més correcta possible».

Les ulleres les va presentar Microsoft l’any passat al Mobile World Congress i Endesa n’ha adquirit una desena.

El pla d’Endesa per la protecció dels boscos compta amb tres eixos: la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, l’ús d’helicòpters per a fer termografies i vídeos HD i inspeccions visuals amb la introducció de noves tecnologies, així com les revisions exhaustives de totes les instal·lacions d’Endesa.

Totes tres actuacions es realitzen de forma continuada, però n’hi ha una que va realitzar-se de forma especialment intensiva durant tres anys i que ara permetrà la realitat mixta. Es tracta de l’escaneig làser del 100% de les línies aèries d’alta tensió amb una combinació de tecnologia GPS i sensors làser, anomenat LIDAR (Light Detection And Ranging). Mitjançant aquest sistema es va crear un fitxer informàtic amb un núvol de punts georeferenciats que, permet mesurar quines són les distàncies entre els cables i la vegetació, així com fer estudis de creixement de la massa forestal, una informació molt útil a l’hora de preveure treballs de tala i esporga selectiva.

Comentarios
Multimedia Diari