Revivint l'últim combat de la Batalla de l'Ebre

L’Associació Lo Riu destaca que cal recuperar la memòria perquè els fets no caiguin en l’oblit

14 noviembre 2021 15:16 | Actualizado a 15 noviembre 2021 10:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Diumenge l’Associació Lo Riu de la Fatarella va oferir una recreació històrica del final de la Batalla de l’Ebre a la cota 562. Aquest esdeveniment, que s’ha recuperat després d’una aturada per la pandèmia, es va celebrar tot just 83 anys després de l’última ofensiva a l’Ebre.
A les deu del matí a l’espai històric del final de la Batalla de l’Ebre, situat a la Serra de la Fatarella, van començar les jornades amb l’obertura de la Fira de Col·leccionisme Militar i Campaments. Posteriorment, es van dur a terme visites històriques pel campament militar i la zona de les fortificacions, que encara es conserven, a més del lloc de comandament que va mantenir-se actius fins als últims dies de la batalla. A les 13 h va tenir lloc una recreació històrica a càrrec de diversos grups que es dediquen a reviure episodis del conflicte bèl·lic. Aquests participants, que provenien de diferents zones de Catalunya i Saragossa, es van vestir amb els uniformes militars per posar-se a la pell de l’exèrcit republicà i defensar les trinxeres mentre un altre grup atacava les seves posicions tal com ho va fer el bàndol franquista. La jornada va concloure amb parlaments i una ofrena al monument als defensors de la llibertat i un dinar de germanor.

Sobre la importància d’aquesta activitat, que ja fa anys que se celebra, el president de l’Associació Lo Riu, Àlex Sambró, afirma que «mentre puguem, la seguirem fent. És una activitat de memòria històrica que s’ha de continuar fent perquè aquest episodi no caigui en l’oblit i puguem aprendre dels errors. Volem sobretot fer coses encarades a la gent jove per recordar i no repetir» i afegeix que es tracta d’«un episodi emblemàtic. Se’n parla molt, però la batalla té un final una mica oblidat i desconegut i en volem fer difusió. A més ho fem a les trinxeres, en un espai real».

Pel que fa al públic, Sambró explica que tot i que ha assistit bastant gent, el nombre d’assistents ha estat una mica més baix que altres anys. «La visita guiada va agradar molt, vam fer una visita guiada pels campaments i els diorames que van preparar els grups de recreació. El públic potser va estat una mica menys nombrós que altres anys, amb la pandèmia la gent no es mou tant. Ara feia un any o dos que no havíem pogut fer res i ara que s’han relaxat una mica les restriccions i amb els permisos ja ho hem pogut reprendre», apunta el president.

Altres activitats
Des de l’Associació Lo Riu organitzen habitualment altres activitats com visites guiades. Les visites, que han estat parades un temps a causa de les restriccions sanitàries per la Covid, es fan pels espais de la Batalla de l’Ebre estan enfocades a aquells que vulguin conèixer més el final d’aquest episodi com a centres educatius. Aquestes visites són guiades pels espais més destacats i en el cas d’aquelles escolars, compten amb un quadern didàctic que ajuda a aprendre i entendre els fets.

Comentarios
Multimedia Diari