Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Riba-roja, Vilalba i la Pobla s'agermanen a Berrús

L’ermita de Santa Magdalena de Berrús uneix aquests tres pobles, que ahir es van aplegar per commemorar els 50 anys del trasllat pedra a pedra del temple

Marina Pallás

Whatsapp
Imatge de l’espectacular romeria ahir al matí a Berrús, al terme de Riba-roja d’Ebre, que va aplegar fins a un miler de persones. FOTO: Joan Revillas

Imatge de l’espectacular romeria ahir al matí a Berrús, al terme de Riba-roja d’Ebre, que va aplegar fins a un miler de persones. FOTO: Joan Revillas

Enguany es commemoren 50 anys del trasllat de l’ermita de Berrús. Ahir, els municipis de Riba-roja d’Ebre, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca van organitzar una jornada festiva i molt emotiva per recordar i homenatjar el trasllat pedra a pedra de l’ermita perquè no quedés submergida sota el pantà de Riba-roja. Als anys 60, l’ermita hauria quedat sota les aigües amb la construcció del pantà de Riba-roja, però la iniciativa de veïns com Dolors Cabré i el mossèn Venanci Fenosa van fer que es traslladés pedra a pedra i es reconstruís al seu emplaçament actual, a la partida de les Sogues, un dels millors miradors sobre l’Ebre català, dins el terme municipal riba-rojà. Ahir més d’un miler de veïns dels tres pobles van celebrar aquesta decisió.

A l’antic poble de Berrús, situat a uns 12 quilòmetres de Riba-roja, sembla que en algun moment de la història una epidèmia hauria fet fugir els habitants als tres pobles veïns que, amb tot, haurien mantingut les romeries. Avui en dia, el Dilluns de Pasqua els veïns de Riba-roja s’hi mengen la mona, el primer dissabte després de Setmana Santa hi van en romeria els veïns de Vilalba dels Arcs (està considerada la romeria més llarga de tot Catalunya, amb 22km) i, el segon dissabte, els de la Pobla de Massaluca.

La jornada va arrencar amb una romeria conjunta dels tres pobles, agermanats en aquesta ermita d’història tan particular. Els participants portaven diversos elements com banderes, insígnies, vares, farols i campanes. Així, els veïns van arribar a l’ermita oferint alguns càntics: la Pobla el «Vere Deus»; Vilalba, »Unitas Deus» i Riba-roja «Poble de Déu, poble en marxa».

La diada va ser molt sentida i molts veïns es van retrobar. Virginia Llop, veïna de la Pobla, valorava que era un dia molt emotiu i que ella havia sentit a dir als seus pares que anaven a Berrús amb rucs i mules, a dinar. També Manuel Sabaté tenia el record del trasllat peça a peça de l’ermita, i havia pujat ahir expressament des de Barcelona.

La jornada fou organitzada per les entitats socials dels pobles. La presidenta de la comissió organitzadora de la romeria de Berrús de Vilalba, Fina Coma, recordava que feia 25 anys que no es trobaven els tres pobles i que per aquest motiu tots se sentien tan il·lusionats. Alguns veïns recordaven la trobada de feia 25 anys. Joan Ferré, primer cantor de la processó de Vilalba, afirmava que hi pujava cada any i que la història tan especial d’aquesta ermita havia unit per sempre els tres pobles. 

Una jornada inoblidable
La missa fou presidida pel Bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, amb els diferents rectors i mossens dels tres pobles i de municipis de la comarca. A l’acte hi van participar moltes autoritats com el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, a més dels alcaldes dels tres pobles. El president va destacar en el seu parlament com d’especial era la jornada històrica d’ahir, així com la bellesa de l’ermita de Santa Magdalena i l’imponent paratge i mirador envers l’Ebre.

L’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, va expressar com amb la construcció de la pressa cap de les tres viles va ser la mateixa, però en canvi es va salvar un edifici de gran valor arquitectònic i les seues històries humanes gràcies al treball que es va fer.

Després dels parlaments de les autoritats va tenir lloc la ballada de jotes dels tres grups dels pobles. Els de Riba-roja van ballar la jota amb la coca, el pa beneït típic del municipi, i que durant la romeria va portar l’alcaldessa de Santa Agda. A la memorable jornada d’ahir també hi havia molta gent jove. Fins i tot les tres associacions de joves van compartir la barra que també s’organitzà. La música tampoc no hi va faltar, així com tres gegantines paelles per dinar per tothom. En total s’empraren 110 kg d’arròs, 90 kg de costella i 90 kg de pollastre, 45 kg de pebrot, 30 kg de pèsols, 37 kg de calamars, 60 kg de musclos i fins a mil llagostins.

Comentarios

Lea También