Riba-roja a punt per Santa Agda, la festa de les dones

Aquest dissabte, dia 2, se celebrarà la 3a edició de la Cursa popular de les dones, que recapta diners per a la lluita contra el càncer de mama

30 enero 2019 11:35 | Actualizado a 31 enero 2019 11:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

S’apropen els dies més destacats per al municipi de Riba-roja, els dies de celebració de les festes en honor a Santa Agda, dedicades a les dones. 

Entre els dies 28 de gener i 5 de febrer l’agenda del poble s’omple d’actes i activitats molt diverses, especialment per a les dones, però també per a la resta del poble, convertint-se així en les festes d’hivern. La celebració de Riba-roja ha acabat sent dia de festa local i, des de 2007, també Festa d’Interès Comarcal.

Les festes es tanquen amb el dia més destacat, el dimarts 5 de febrer, el dia de Santa Agda. Un dia en què se celebra una tradició única a les Terres de l’Ebre. 

Les dones de Riba-roja porten el pa beneït damunt del cap mentre passegen en comitiva durant la processó pels carrers del municipi, i amb la imatge de Santa Agda al darrere. El dimarts, a les 11.30 h, i des de la plaça de la Vila, s’anirà a buscar la Santagda Major i el Pa Beneït, i a les 12.00 h se celebrarà la missa, seguida de la processó. Aquests pans beneïts que porten les dones al cap durant la processó representen els pits de santa Agda, verge i màrtir del segle III, a qui van tallar els pits per la seua fe cristiana.

El mateix dimarts, a les 18.00 h, tindrà lloc el 33è Gran berenar servit per ‘senyors voluntaris’. Durant el berenar, que se celebrarà a la sala de plens de l’Ajuntament, hi haurà moltes sorpreses i se sortejarà la toia.

Tot i que aquest és el dia més destacat, la festa es compon de moltes activitats com tornejos de pàdel i videojocs, exposicions, teatre, revetlla, jocs, berenars, tallers, manualitats, zumba o la Festa de l’Àvia.

Cursa de la dona
Des de fa tres anys, es va introduir a la festa la Cursa Popular de Santa Agda, un acte esportiu solidari amb la lluita contra el càncer de mama. Gràcies al gran èxit de la cursa, aquesta activitat es repeteix enguany per tercer any consecutiu i serà aquest dissabte, dia 2 de febrer. 

Com en les dues cites anteriors, tots els beneficis de la cursa de la dona es destinaran a l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

La inscripció està oberta a tots els públics fins al mateix dia de la cursa, i un any més compta amb dues opcions: un recorregut de 2,5 quilòmetres per a aquells que vulguin fer la cursa caminant i 5 quilòmetres per als corredors. El punt de sortida serà la plaça de la Vila, a les 10.30 del matí, tot i que els participants cal que estiguin una hora abans per poder fer l’entrega de dorsals, a partir de les 9.30 hores.

Obrint boca a les festes, el mateix dissabte, a les 22.00 h, se celebrarà el ple extraordinari de l’Ajuntament per a la proclamació de l’alcaldessa de Santa Agda 2019, Magda Garrigós Falcó; i la regidora també de les festes d’enguany, Helena Llop Roca.

Tot seguit s’inaugurarà l’exposició de manualitats de Maite Gironès i Maria Teresa Griso, a la sala polivalent de l’ajuntament. I, per acabar la nit, revetlla de Santa Agda amenitzada per l’orquestra Mediterrània i un discjòquei a la sala de la Societat. Com marca la tradició, l’alcaldessa i la regidora inauguraran el ball.

Comentarios
Multimedia Diari