Riba-roja aposta per l’economia social amb el «Banc de Terres»

L’Ajuntament i dos ‘coworkers’ han iniciat el projecte per reactivar l’activitat agrícola i oferir noves oportunitats

29 julio 2019 09:00 | Actualizado a 19 agosto 2019 09:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«A Riba-roja hi ha 99.000 Ha de terreny agrícola, i només n’hi ha cultivades 1.300 Ha», explicava Lluís Busom, regidor de l’ajuntament de Riba-roja que també és pagès i enginyer tècnic agrícola.

Però la realitat del poble de Riba-roja no és un fet aïllat, ja que són molts els municipis de les Terres de l’Ebre que posseeixen un extens territori conreable i que actualment estan en desús. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament i a través del coworking municipal han creat el projecte «Banc de Terres».

Un banc de terres és una iniciativa pública i/o privada de gestió de sòl agrícola públic o privat, l’objecte del qual és posar a la disposició de persones o entitats interessades terres per al seu projecte agropecuari baix diferents fórmules (cessió, lloguer, lísing agrari, usdefruits, etc.). «Al poble només unes 6-7 persones ens dediquem a l’agricultura de forma professional», explicava Busom. Segons ell, no per falta d’interès de la gent, sinó per «desconeixement sobre de qui són les finques».

Nou model socioeconòmic

«Fa un temps que tenia aquesta idea, i quan vaig entrar de regidor va ser per crear un projecte així», continuava Busom. «Aquesta obsessió per recuperar l’esperit agrari per a mi és un tema de principis». Ja que l’abandonament de la terra, a més de contribuir a la pèrdua de superfície agrària útil, genera un impacte negatiu en el medi ambient, en incrementar el risc d’incendis, augmentar la proliferació de plagues i generar un major risc de degradació ambiental i paisatgística. El que pretén Riba-roja és «desenvolupar territorialment la regió a través de l’accés a la terra, buscant el canvi de model socioeconòmic i mediambiental i amb l’execució d’una reforma de l’estructura agrària», insistia el regidor.

El coworking rural

El projecte que tenia present el regidor Lluís Busom va prendre forma quan va conèixer al Lluís i la Sandra, dos joves que treballaven a Barcelona i van decidir anar cap a Riba-roja per canviar el seu estil de vida. «Vivíem a la ciutat i teníem feines que no estaven vinculades amb el món rural», explicava la Sandra, i afegia: «Sí que és cert que ja creiem amb una economia més social i amb projectes de respecte mediambiental». Per aquest motiu, al gener van fer cap a Riba-roja i al febrer ja estaven desenvolupant el projecte». «No ho veiem com un negoci, sinó que per a nosaltres és la nostra ideologia». Així doncs, van crear l’associació Tecolote per començar la iniciativa. Busom explicava que «l’objectiu no és ser una immobiliària, sinó una associació que posa en contacte a dos interessats, el que vol llogar i el que vol cultivar». Tot com aclaria Busom, «sempre que hi hagi un projecte que no comporti una ruptura amb el territori».

Nou model socioeconòmic

A principis de juliol, es va convocar la Junta General de Constitució de la Comunitat de Regants de les Valls per promocionar l’agricultura com a activitat econòmica al municipi. El projecte pretén fer arribar el reg en unes 130 hectàrees. Tot amb un cost de 894.243,15 euros. Aquesta iniciativa està molt vinculada a projecte del Banc de Terres, ja que els dos miren de crear noves oportunitats per combatre el despoblament a partir de l’explotació la terra. Perquè, com deia el regidor Busom, «tot per tornar a veure nens jugant pel carrer».

Comentarios
Multimedia Diari