Riba-roja posa en relleu l’oli de ginebre

El municipi ha celebrat aquest cap de setmana la festa protagonitzada per la història d’aquest producte
 

05 noviembre 2018 11:00 | Actualizado a 08 noviembre 2018 11:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Riba-roja d’Ebre ha celebrat aquest cap de setmana la II edició de la Festa de l’Oli de Ginebre, organitzada per l’Associació d’Amics de Riba-roja

Es tracta d’un grup de gent que treballa, sense ànim de lucre, per recuperar el patrimoni municipal, tan si és patrimoni de tradició, danses populars, etc.; com patrimoni d’arquitectura rural. 

En aquesta línia, els seus integrants van descobrir una sèrie de forns d’oli de ginebre, i van començar a indagar en la seva història. En total són 17 els forns detectats al municipi, i alguns més sobre els quals tenen evidències que existeixen, tot i que encara no estan detectats.

L’any passat des de l’associació es va iniciar la Festa de l’Oli de Ginebre, un esdeveniment amb la finalitat principal de donar a conèixer com es feia, fa molts anys, el procés de destil·lació de l’oli de ginebre, i conèixer també les seves propietats i característiques.

Antigament l’oli de ginebre s’utilitzava en veterinària, farmàcia, cosmètica i aromateràpia. De fet, avui en dia molts productes cosmètics tenen com a ingredient principal aquest oli. 

Mostra de destil·lació
La festa ha aglutinat aquest segon any un ampli programa d’activitats que giren al voltant d’aquest producte tan curiós, històric i tradicional al municipi, com és l’oli de ginebre.

Tot i això, el moment més esperat i amb un major públic ha estat la demostració de la destil·lació d’oli de ginebre i la mostra artesanal, que han tingut lloc aquest cap de setmana a l’àrea de lleure de la Garita, on des de l’associació, van construir un petit forn per poder fer les demostracions. També ha destacat la visita guiada a uns dels forns d’oli de ginebre trobats a Riba-roja d’Ebre.

Des de l’associació, estan duent a terme un treball de museïtzació per netejar i protegir els forns d’oli de ginebre detectats, i aconseguir que la gent els pugui visitar. Actualment es fan, puntualment, com en el cas d’aquest cap de setmana, excursions i visites, però sempre amb l’acompanyament d’algú de l’associació. El que fan ara és treballar perquè, en un futur, estigui obert a tothom. I també per crear-hi un centre d’interpretació.

Comentarios
Multimedia Diari