Ribera Digna i ajuntaments al·legaran contra l’ampliació de l’abocador

Els veïns de la Plataforma Riba-roja Decideix exigeixen una disculpa per part del Consell Comarcal de la Ribera

07 junio 2019 09:13 | Actualizado a 07 junio 2019 09:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament de Territori i Sostenibilitat té ja sobre la taula el tràmit inicial per ampliar l’abocador de Tivissa fins gairebé quatre cops la seva superfície actual. L’empresa promotora, Gestió i Recuperació de Terrenys, SA, ha presentat davant de la Generalitat la sol·licitud d’inici amb l’esborrany del pla o programa i el document inicial estratègic, com ja va informar ahir en exclusiva el Diari.
24 hores després d’aquesta notícia el silenci ha estat notable.

Per a veïns i alcaldes de la comarcac, la previsió d’una possible ampliació d’aquest abocador era «vox populi», però no amb les dimensions plantejades. La Plataforma Ribera Digna, que des de fa sis mesos encapçala una ferotge campanya contra l’abocador que actualment s’està construint a Riba-roja d’Ebre, ha confirmat al Diari que presentaran al·legacions en contra. «Lluitarem contra aquesta ampliació.

Els alcaldes que sabien això de Tivissa són els mateixos que estan a favor de l’abocador de Riba-roja», afirma el seu portaveu Àlex de la Guia. «Hi ha empreses i polítics que no entenen que aquest model està caducat». La plataforma confia que estan a temps d’aturar l’ampliació, ja que es troba en una fase molt inicial «en comparació amb el de Riba-roja, que ja tenia gairebé els permisos d’obra». 


Els veïns de la Plataforma Riba-roja Decideix, per la seua banda, exigeixen «unes disculpes per part del Consell Comarcal, per tots aquests mesos. Els veïns de Riba-roja ens sentim menyspreats, utilitzats, i ens mereixem una disculpa com a poble, per jugar amb el nostre futur», valora la portaveu Mari Torres. «Ens sentim indignats, sobretot per part de la Generalitat i la Ribera Digna. Torra no ens ha volgut rebre ni a nosaltres ni al nostre alcalde».


«No entenc quan el dipòsit de Riba-roja salta a la premsa un 28 de desembre i el dia 30 hi ha una reunió d’alcaldes. Ara en canvi passades 24 hores no hi ha reaccions de ningú. No entenc la falta de posicionalment», valora l’alcalde de Riba-roja, Antonio Suárez. «Espero veure les reaccions de tots els implicats que estaven en contra del dipòsit de Riba-roja, inclosa la de la presidenta del Consell Comarcal. Ara jo em preguntaria si el conseller Calvet vindrà al consell d’alcaldes a escoltar la posició respecte l’ampliació de Tivissa». Suárez defensa l’autonomia municipal de Tivissa per escollir si vol l’ampliació o no i afirma que els dos abocadors no són excloents (el de Tivissa és de residus industrials i urbans, i el de Riba-roja només d’industrials) i que el problema de fons és la manca d’un model de comarca consensuat.
L’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, confirma que presentarà al·legacions «i el que convingue» contra l’ampliació i se sent «decebut, ja que estem abandonats, a disposar de la Generalitat i de les grans empreses i grans màfies». Per a Juncà «hi ha dos alcaldes que ens tracten com una merda», i davant la comunicació constant que mantenia amb Calvet lamenta que fos «abans de les eleccions» i tem que ara ja no sigue tan fluïda.


De la seua banda, el Consell ha encarregat al seu tècnic que estudiï la documentació presentada per la promotora de l’abocador i els seus arguments. A partir d’aquí, haurà d’elaborar un informe que podria ser la base de les al·legacions que l’ens comarcal i els municipis puguin acabar formulant en contra. Carim no s’ha volgut pronunciar obertament encara sobre el contingut d’aquestes al·legacions.

Comentarios
Multimedia Diari