Ribera d'Ebre: Joan Ramon Vinaixa i l’entitat La Cana, premis Sirga d’Or

El guardó, organitzat pel Consell Comarcal amb el suport del CERE,  reconeix la tasca de persones i associacions envers la Ribera 

28 noviembre 2018 10:40 | Actualizado a 30 noviembre 2018 13:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El mestre Joan Ramon Vinaixa i Miró, de Benissanet, i l’Associació Cultural La Cana de Flix han estat distingits amb els Premis Sirga d’Or 2018. Es tracta d’un guardó  organitzat pel Consell Comarcal amb el suport del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), en el qual es reconeix la tasca i dedicació de persones i entitats envers  la comarca.

L’acte de lliurament va tenir lloc ahir al vespre al teatre La Llanterna de Móra d’Ebre, presidit per la consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs.

Mestre de professió i apassionat per la història, Joan Ramon Vinaixa ha escrit diversos llibres sobre temes històrics dels pobles de l’Ebre i és referència a Catalunya de la història dels segles XVIII i XIX a les Terres de l’Ebre. Vinculat al CERE, aquest benissanetà ha col·laborat amb nombroses publicacions locals i comarcals, com la Miscel·lània del CERE, la revista de l’arxiu comarcal, La Riuada (Móra d’Ebre), Malpàs (Ascó), La Senaqueta (Miravet), L’Aufàbiga (Benissanet) i Tresmall (Sant Carles). 

Van quedar finalistes al premi Josep Maria Pros Tarragó, un dels socis fundadors del CERE i estudiós de la memòria i patrimoni del seu poble, Vinebre; i Manel Saltor Pons, metge i activista social, que ha estat cap del servei de Traumatologia i Ortopèdia de l’Hospital de Móra d’Ebre des dels seus inicis fins l’any passat, quan es va jubilar.

Pel que fa a les entitats, la Sirga d’Or va reconèixer la tasca de l’Associació Cultural La Cana com a peça clau per a la defensa, la conservació i la difusió del patrimoni històric i arqueològic de Flix. Cada any organitza unes jornades amb què també promouen el coneixement del patrimoni d’altres pobles de la Ribera.

En els seus 17 anys de trajectòria ha contribuït a l’estudi i l’obertura d’espais emblemàtics de Flix, com el castell, el refugi antiaeri, les muralles i torres medievals, la colònia industrial de la fàbrica, la ruta pel nucli antic, la reclosa del segle XIX i pròximament el poblat ibèric de Sebes.

Finalistes d’aquest premi biennal van ser l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari (APPF)–Museu del Ferrocarril de Móra la Nova i l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó.

Durant el lliurament dels premis, la consellera de Cultura va citar diversos cops Jesús Moncada i la seva obra Camí de Sirga i va destacar els premis com una forma de preservar la memòria i «allò que som com a poble». 

Per la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, va remarcar que els guardons posen en valor «l’esforç i la trajectòria de persones i col·lectius en la defensa del nostre patrimoni i de la nostra terra». 

Institut Ramon Muntaner

Durant la seva estada a la Ribera d’Ebre, la consellera de Cultura va visitar també l’Institut Ramon Muntaner, a Móra la Nova. Borràs va voler conèixer el funcionament d’aquest organisme que agrupa els centres d’estudis i depèn de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.

Comentarios
Multimedia Diari