Rigorós control per evitar la difusió de plagues a l’Ebre

Es dona el tret de sortida a la temporada de navegabilitat 2019 amb la posta a punt del tram entre Ascó i Amposta

17 abril 2019 11:37 | Actualizado a 17 abril 2019 11:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

S’inicia la temporada de navegabilitat de l’Ebre 2019 amb la posta a punt del canal habilitat en el tram entre Ascó i Amposta, d’uns 95 quilometres, i exhaustius controls de seguretat per evitar, principalment, la propagació de plagues.

Tot està a punt perquè els usuaris de les embarcacions puguin gaudir, amb totes les garanties, del canal esmentat, el qual estarà senyalitzat i delimitat amb les corresponents boies, 342 en tot el tram. Així ho afirma el tècnic de l’IDECE responsable de la gestió del canal navegable, Juan Carlos Alemany.

Els usuaris també podran utilitzar en perfectes condicions els 17 embarcadors existents en l’actualitat a cadascuna des les poblacions riberenques i es posarà de nou en servei la resclosa de Xerta, que restarà oberta tots els dies des de les 10.00h fins les 19.00h per tal que els vaixells puguin superar l’assut, sempre i quan hagin fet els controls pertinents que certifiquin que no estan contaminats pel cargol poma o el musclo zebrat.

Tot això serà possible a partir de demà, dia 18 d’abril, quan s’obrirà oficialment la nova campanya de navegabilitat de l’Ebre 2019.
Des de l’IDECE apunten que es segueix un rigorós protocol per evitar la propagació de les plagues que castiguen el delta de l’Ebre, com és el cas del cargol poma o el musclo zebrat.

Referint-se al cargol poma, i donada la seva facilitat per propagar-se, es fa un control exhaustiu i diari amb les embarcacions de vigilància per tal de detectar, el més aviat possible qualsevol indici d’infecció al llarg del riu Ebre.

Pel que fa al musclo zebrat, totes les embarcacions tenen l’obligació de realitzar la corresponent desinfecció d’aquesta espècie invasora i, per millorar el servei, l’IDECE disposa d’un equipament mòbil per fer-ho.

A banda, durant la temporada es va realitzant una neteja constant i regular de les boies que delimiten el canal, les quals acostumen a cobrir-se de macròfits, i s’efectua la neteja d’algues de tota la zona navegable i de les ribes del riu. 

La seguretat és també una part molt important d’aquest sector. Alfons Montserrat, director de l’IDECE, assegura que aquest organisme manté un servei permanent per atendre qualsevol tipus d’emergència o per prevenir accidents fluvials, i també per donar suport logístic a les embarcacions, amb motor o sense, «especialment quan es tracta d’excursions de grups nombrosos de piragüistes, perquè oferim tasques de vigilància i control, sempre i quan ho sol·licitin les empreses turístiques que operen al riu», apuntava Montserrat ahir durant la presentació de la nova campanya de navegabilitat.
El director també explicava que el mantenim

nt del canal navegable, que porta a terme l’IDECE, és una feina «essencial» per garantir la seguretat dels usuaris. 
Els tècnics disposen de 3 embarcacions ràpides per fer el manteniment, la vigilància i el control de tot el tram de navegació. Segons Montserrat, també es important destacar la constant vigilància del canal que realitzen els tècnics. «De forma regular es realitzen batimetries, per saber l’estat de la via navegable», explicava el director, «i en cas que es detecti alguna anomalia, prenem les solucions adients de forma ràpida, previ l’estudi corresponent, sigui fent un dragat o buscant una altra alternativa, com podria ser la de desviar el curs del canal per una altra ruta del riu que tingui mes profunditat».

Comentarios
Multimedia Diari