Ràpita Poètica: del bar al carrer, del carrer al llibre

L’associació rapitenca Mar de Fora promou el festival Ràpita Pòetica, en el qual aquest dissabte es presentarà el llibre ‘Dona Poesia’

18 marzo 2019 10:02 | Actualizado a 19 marzo 2019 18:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Com aquelles generacions de poetes, escriptors i artistes amb inquietuds que es reunien a les tertúlies i als bars, a Tortosa i a la Ràpita s’han generat recentment moviments que tenen en l’essència aquella companyonia, creativitat i vitalitat. És el cas de les entitats Mar de Fora, de la Ràpita, i DiLLUMS d’Arts al Forn, de Tortosa, que des de fa pocs anys es reuneixen al voltant d’una taula amb menjar i beure per compartir les seues creacions, debatre sobre la societat actual i promoure activitats artístiques per difondre les seues obres i, fins i tot, creant-ne col·lectivament de noves.

L’associació Mar de Fora fou creada fa dos anys per Eduardo Margaretto i Pep Carles, i després s’hi han afegit Eva Mascarell i Miquel Reverté. Són poetes, escriptors, fotògrafs. L’objectiu de l’entitat és fer d’altaveu de la cultura que es crea al territori ebrenc, i que en algunes ocasions no és prou visible entre la mateixa ciutadania. El 2017 van editar el llibre Mot i Mirada i amb DiLLUMS d’Arts al Forn van promoure aquella tardor la iniciativa ‘Versos contra la Violència’, que es convertí en llibre i en espectacle, arran la violència viscuda a la Ràpita i Roquetes l’1 d’Octubre. Ara l’editorial Mar de Fora ha posat en marxa la col·lecció L’Escrita, dedicada a poetes del territori ebrenc. 

El primer volum d’aquesta col·lecció fou Versos de Ocasión (poemes d’Eduardo Margaretto, fotografies d’Eva Mascarell i pròleg de Pilar Romera). Aquesta setmana presenten el segon volum, Dona Poesia, un recull de 12 poetesses ebrenques, amb fotografies també de Mascarell. 

La paraula en totes les expressions

Miquel Reverté, de Ràpita Poètica, detalla que la voluntat és que  «la poesia surti al carrer. És a dir, que a més dels llocs culturals on es fan els actes, volem que hi participen establiments, bars, botigues... Que la paraula i la poesia arriben a totes les expressions possibles, amb concerts, exposicions...».

Així, per segon any consecutiu, l’Associació Cultural Mar de Fora amb col·laboració de la Regidoria de Cultura de la Ràpita han posat en marxa una sèrie d’activitats al voltant de la poesia, el festival Ràpita Poètica, aprofitant la data del 21 de març, Dia Mundial de la Poesia. Com explica Miquel Reverté, que coordina el festival, l’associació Mar de Fora ja participà en el jurat del Premi Lluís de Montsià sobre poesia que convoca la regidoria de Cultura. «També, amb aquell afany de fer arribar la paraula a tothom, es va convocar un concurs de poesia recitada adreçat als centres educatius de secundària de la vila que enguany repetirà en la seua segona edició. Tot plegat una nova mostra de la voluntat de fer arribar la poesia a totes bandes».

En el marc d’aquests actes es presentarà el llibre Dona Poesia, dissabte 23 de març, a les 12 hores, a la Taberna Porxes de la Ràpita, amb un recital de les autores i l’actuació musical de Pili Cugat i Carlos Lupprian. «En aquest llibre hi ha 12 poetes, però en realitat en són 13, perquè també hi ha la poesia de les fotografies d’Eva», explica Margaretto. «Les seues fotografies tenen un discurs concret. Ens vam adonar fent el primer volum de la col·lecció que poesia i fotografia tenen una connexió. Intentem unir dues arts que estan molt vinculades amb relació a l’expressivitat». Mascarell detalla que, si bé en el primer volum poesia i fotografies estaven relacionades per parelles, en aquest segon «les fotografies tenen una història paral·lela». 
Un exemple, en definitiva, que les arts sempre es difonen amb més èxit unides.

Comentarios
Multimedia Diari