Salut accelera l’ampliació de l'àrea d'Urgències al Verge de la Cinta per la Covid-19

També s’habilitarà una nova unitat de semicrítics, que permetrà ampliar els box d’UCI si fos necessari

16 julio 2020 11:45 | Actualizado a 20 julio 2020 10:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Servei Català de la Salut (Catsalut) destina 6 milions d’euros per a obres i millores a hospitals, centres i residències de les Terres de l’Ebre per adaptar millor els equipaments a les necessitats per la Covid-19. Més de la meitat de la dotació anirà a l’hospital de referència, el Verge de la Cinta de Tortosa, on s’accelera el projecte ja previst d’ampliació i millora del servei d’urgències; «una obra molt necessària i esperada», com remarca la directora del centre, Maria José Rallo. 
L’espai d’urgències passarà de 900 a 1.200 metres quadrats i s’ampliaran els box d’atenció, dels 32 actuals als 48. Les obres es duran a terme en dues fases: una primera d’ampliació (guanyant espai per uns magatzems i vestidors que es reubicaran), les obres de la qual finalitzaran aquesta tardor; i una segona de reforma de 200 metres quadrats ja existents, a realitzar l’any 2021. La inversió prevista és d’1,6 milions d’euros. 
El nou servei d’urgències habilitarà un segon accés des de l’exterior, que en cas d’una nova onada permetrà circuits d’atenció diferenciats per a pacients o sospitosos de Covid-19;també una àrea específica d’atenció pediàtrica, amb cinc box individuals i sala d’espera pròpia; o una zona de trànsfer per a les ambulàncies, entre altres millores. 
Una altra actuació destacada al Verge de la Cinta és l’habilitació d’una unitat de semicrítics, on ara hi ha una unitat convencional a la mateixa planta que la UCI. En una primera fase s’incrementarà en sis habitacions individuals i, un cop finalitzada la segona fase l’increment serà de 9 habitacions més; uns llits adaptables a les necessitats assistencials de cada moment, de manera que, en cas necessari, es podria ampliar l’espai de cures intensives dels 11 boxes actuals als 26.
Aquest projecte, en el que s’inverteixen 1, 71 milions, també suposarà la renovació tecnològica per obsolescència de l’equipament actual de l’UCI i incrementar la ratio d’infermeria per atendre malalts més complexes. 
Per últim, ja s’han iniciat les obres de l’Institut de Diagnosi per la Imatge (IDI) de renovació de dues sales de raigs convencionals, un projecte que també s’ha accelerat per l’emergència sanitària. Així, aquestes obres estaran finalitzades a l’octubre i la inversió és de 546.000 euros.  Segons explica la gerent de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà,  durant la primera onada de Covid-19 ja es va dotar el servei de dos nous equips de raigs x portàtils amb una inversió de 96.000 euros, a més de quatre detectors radiològics digitals que han permès digitalitzar dues sales de raigs i dos portàtils més ràpids amb una inversió de 132.000 euros. També el CAP Baix Ebre compta amb dos nous ecògrafs, que han costat 70.000 euros.

Amposta i Jesús

Els hospitals Comarcal d’Amposta i la Santa Creu de Jesús, a Tortosa, també s’adapten per fer front a possibles noves onades de la pandèmia, amb una inversió de mig milió d’euros a cadascun dels centres per adequar  plantes d’hospitalització per a pacients Covid, en espais actualment buits. 
Per últim, Salut iniciarà la instal·lació d’un circuit d’oxigen, amb 30 preses, a la Residència de Gent Gran Escoles Velles de Flix, amb un cost de 60.000 euros, alhora que se’n destinaran 614.000 euros a l’atenció primària de les Terres de l’Ebre, per renovar material sanitari i mobiliari de diferents CAP o consultoris locals, segons detalla Mar Lleixà, qui situa totes aquestes actuacions en el marc d’un nou pla de contingència per fer front a una nova onada de la pandèmia. L’objectiu,  que l’atenció específica pel coronavirus no hagi de suposar novament una aturada de la resta d’activitat als centres sanitaris del territori, com va passar a la primavera. 

Afectació del coronavirus: Ingressats al Verge de la Cinta i Jesús

Tres persones afectades per Covid-19 es trobaven ahir ingressades a  l’hospital Verge de la Cinta. També a l’hospital de Jesús romanen ingressats tres pacients més, en aquest cas corresponents al brot detectat al centre i que afecta també un facultatiu. 
Pel que fa a la resta de brots declarats al territori, el d’Alcanar ja es dona per superat, segons ha confirmat el Departament de Salut, mentre que continua actiu l’originat al claustre de l’Institut del Perelló, tot i que alguns dels afectats ja han superat la malaltia. 
En el cas d’Alcanar, l’Ajuntament ha informat que, de forma gradual, totes les persones participants en el dinar que van estar en contacte amb els dos positius per coronavirus ja han pogut tornar a fer «vida normal». 

Comentarios
Multimedia Diari