Salut instal·larà el nou accelerador lineal a l’Hospital de la Santa Creu

L’objectiu és evitar que els pacients vagin durant més temps a l’Hospital de Sant Joan de Reus. Després, es traslladarà al Verge de la Cinta quan es faci el nou edifici oncològic

24 junio 2020 14:20 | Actualizado a 28 junio 2020 09:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre ha iniciat els tràmits per substituir l’accelerador lineal de l’Hospital de la Santa Creu, que fa uns 11 anys que està en funcionament. El nou aparell, molt més eficient, va ser donat fa dos anys per la Fundació Amancio Ortega. Amb el nou accelerador tots els tractaments es podran fer a Tortosa i s’evitarà que alguns pacients hagin d’anar a l’Hospital de Reus. En un futur, es traslladarà a l’edifici oncològic que es construeixi per a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, hospital de referència del territori. Salut ha optat per instal·lar-lo a Jesús ja que el projecte del nou edifici està aturat a l’espera d’una modificació definitiva del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Tortosa.

La gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, ha exposat que «la substitució de l’accelerador lineal ha estat un tema que hem tingut damunt de la taula des de la meua incorporació com a gerent de la Regió Sanitària». Lleixà ha afegit que «cal recordar que ja hi havia una decisió tècnica presa per construir un edifici oncològic a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. El projecte està fet i allí s’ubicaria el búnquer on havia d’anar l’accelerador donat per la Fundació Amancio Ortega ara fa 2 anys. Aquest edifici, a més, havia d’acollir les consultes externes en una primera fase i un hospital de dia en una segona fase».

En aquest sentit, Lleixà ha puntualitzat que «l’Ajuntament no ha finalitzat els tràmits, ja que era necessari modificar el POUM. Sense aquesta modificació el projecte està aturat. L’Ajuntament va aturar definitivament els tràmits al febrer i així ho fa comunicar a la regió sanitària». El Departament de Salut, davant d’aquesta situació i per no causar més perjudicis a les persones que requereixen tractament ha decidit substituir l’accelerador ubicat a l’Hospital de la Santa Creu pel finançat per la Fundació Amancio Ortega. Lleixà ha indicat que els tràmits ja estan iniciats, s’ha de presentar una memòria per part del Servei de Protecció Radiològica i Física Mèdica de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus per tal que el Servei de Coordinació i Activitats Radioactives de la Generalitat informi favorablement de la modificació al Consejo de Seguridad Nuclear. Un cop aprovat, se substituirà l’actual accelerador i es calibrarà. Mentre duri tot el procés (d’un any aproximadament) els pacients que reben tractament radioteràpic hauran d’anar a Reus (uns sis mesos). Lleixà ha valorat que «aquesta mesura és la millor per a les persones del territori, tot i que volíem evitar el trasllat a Reus i ubicar l’aparell allà on correspon, a l’Hospital de referència del territori». El conveni entre la FAO i el CatSalut es va signar el 7 de juny de 2018. Dels 18 acceleradors dotats, el de Tortosa es va programar per al final donat que era dels més joves i estava pendent de la possible futura ubicació. Aquest accelerador té un cost de 2 milions d’euros i és molt més potent i precís respecte l’anterior.

Justament demà estava prevista la constitució d’una plataforma que reclama que es posi en marxa el nou accelerador lineal a Tortosa, i Lleixà ho ha entomat «amb una part d’empatia» però assenyalant que la decisió d’instal·lar l’aparell a Jesús «ja estava presa des de fa setmanes». La gerent s’ha mostrat oberta a informar sobre el projecte. «La solució està sobre la taula i m’ofereixo a resoldre qualsevol dubte, també dins dels terminis en què es desenvoluparà la substitució», ha insistit.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha celebrat la decisió de Salut mentre no se solucione el problema de mobilitat del Verge de la Cinta i ha recordat que era una demanda que fins i tot va aprovar el ple de Tortosa.

Comentarios
Multimedia Diari